Warszawa: "Prawo do mieszkania - prawem człowieka" (akt.)

[2007-09-29 19:28:20]

29 września w siedzibie FZZ "Metalowcy" odbyła się konferencja inaugurująca Międzynarodowy Dzień Lokatora, w której wzięło udział ponad 60 osób. Problematyka poruszana na konferencji to głownie sprawy mieszkań komunalnych i spółdzielczych.

Konferencje organizowały Warszawskie Stowarzyszenie Lokatorów oraz Kampania Mieszkanie Prawem nie Towarem przy wsparciu CK-LA i Młodych Socjalistów

Jarosław Urbański z Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza mówił o sytuacji w Poznaniu, gdzie ok. 40 proc. lokatorów ma problemy z czynszem, ze względu na ich wysokość. Mówił również o rozpadaniu sie miasta na enklawy dla ludzi bogatych i całą resztę. Omówił też pasożytniczy charakter wielu zamkniętych osiedli, znajdujących sie poza miastem, które nie płacą na rzecz miasta ani grosza, a korzystają z jego infrastruktury.
Mówił również o szybko rosnących cenach mieszkań oraz wzrastającej liczbie branych w bankach kredytów na zakup mieszkań. Jego zdaniem przy kryzysie takim jak miał miejsce w USA czy Wielkiej Brytanii sytuacja osób, które wzięły kredyty może stać się tragiczna, bo ich mieszkania należą nie do nich, a do banku.

Grzegorz Ilnicki z Młodych Socjalistów przedstawił przykłady z Gdańska, gdzie problem jest poważny - ponieważ ponad 50 proc. lokatorów ma problemy z opłaceniem czynszów, a budynki są w fatalnym stanie technicznym.

Jakub Grzegorczyk oraz Andrzej Smosarski z Czerwonego Kolektywu-Lewicowej Alternatywy oraz WSL przedstawili sytuację w Warszawie, gdzie urzędnicy traktują lokatorów mieszkań komunalnych i spółdzielczych jako zbędny dodatek, a miasto w ostatnich latach wyprowadziło na rynek ponad 10 tysięcy mieszkań komunalnych. Według nich, Ratusz planuje podzielić miasto na strefy, gdzie czynsz w mieszkaniach komunalnych będzie zależny od umiejscowienia mieszkania. Im bliżej centrum i infrastruktury komunikacyjnej, tym czynsze będą wyższe. Zdaniem prelegentów jest to cicha próba eksmisji lokatorów, którzy ze względu na sytuację ekonomiczną nie będą w stanie opłacić czynszu, a urzędnicy wyprowadzając mieszkania na rynek pozbędą się problemu.

Socjolog Katarzyna Rakowska przedstawiła dogłębną analizę mieszkalnictwa komunalnego i spółdzielczego na warszawskiej Woli.
Omówiła też podejście urzędników do spraw lokatorskich wymieniając przykłady traktowania osób biednych jako marginesu społecznego. Skrytykowała politykę mieszkaniową samorządu i jego brak współpracy z innymi instytucjami. Przedstawiła także skomplikowaną oraz długotrwałą procedurę, którą musi przejść w Warszawie osoba starająca się o lokal socjalny.

Podczas konferencji zaprezentowano też pytania dotyczące polityki mieszkaniowej, jakie chce zadać kampania MPnT kandydatom na posłów w zbliżających się wyborach parlamentarnych.

30 września o godzinie 14.00 pod pomnikiem Kopernika rozpocznie się demonstracja pod hasłami "Prawo do mieszkania - prawem człowieka", "Dość podwyżek czynszów" oraz "Chcemy tanich, społecznych mieszkań". Więcej informacji o Międzynarodowym Dniu Lokatora tutaj.

Patryk Kisling

1 sierpnia:

1930 - Urodził się Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

1933 - Urodził się Antonio Negri, włoski filozof marksistowski i pisarz polityczny. Przez wiele lat więziony. Współautor (z M. Hardtem) książki "Imperium" (2000), autor "Multitude" (2004) i "Rzecz-pospolitej" (2009).

1944 - Wybuch Powstania Warszawskiego. Pierwszą jednostką wojskową, która podjęła walkę jest żoliborski batalion OW PPS im. J. Dąbrowskiego.

1944 - Poległ Włodzimierz Kaczanowski, przewodniczący Komitetu Wykonawczego Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej, komendant główny Socjalistycznej Organizacji Bojowej.

1960 - Dahomej (obecnie Benin) proklamował niepodległość.

2009 - Zmarła Corazon Cojuangco Aquino, filipińska polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. Była pierwszą kobietą-prezydentem w historii Azji.