Czy szef Unii Pracy powiedział nieprawdę?

[2007-09-29 20:21:55]

Należy domniemywać, że naciski ze strony SLD spowodowały, iż Waldemar Witkowski uległ im i powiedział nieprawdę – napisała prof. Maria Szyszkowska w wydanym dzisiaj oświadczeniu wobec słów szefa Unii Pracy na temat jej kandydowania do Senatu.

Waldemar Witkowski skomentował dla Polskiej Agencji Prasowej informacje Szyszkowskiej o wyrzuceniu jej osoby z listy kandydatów do Senatu na rzecz senatora PO Roberta Smoktunowicza. Powiedział, że kandydatura nie została zaakceptowana przez liderów LiD, a o pokryciu kosztów kampanii w ogóle nie było mowy. Ona sama utrzymuje, że to nieprawda. Świadczyć ma o tym rozpoczęcie zbierania podpisów pod jej kandydaturą i ustalone już zasady współpracy kampanijnej z Tomaszem Kalitą. Wersję byłej senator potwierdzają też nieoficjalnie działacze warszawskiej Unii Pracy.

Szef koła UP w Warszawie Krzysztof Karol Booss powiedział na konferencji prasowej, że w związku z wycofaniem poparcia dla Szyszkowskiej i wycinaniu kandydatów Unii Pracy z list wyborczych partia wycofuje swoich ludzi z warszawskich list do Sejmu. Piotr Górski, przedstawiciel mazowieckiej rady UP, razem z FMUP apeluje o niegłosowanie na kandydatów LiDu do Senatu.

Fakt, że w ostatniej chwili – bez jakichkolwiek rozmów ze mną – skreślono mnie z listy kandydatów, by wprowadzić na moje miejsce Roberta Smoktunowicza (do niedawna niechętnie nastawionego do SLD), potwierdzają działacze lewicowi wysokiego szczebla oraz władze Unii Pracy. Można je łatwo odnaleźć na stronach internetowych Unii Pracy i innych lewicowych portali – przekonuje zbulwersowana wypowiedzią Witkowskiego prof. Szyszkowska. Nadzieje na to, że Szyszkowska będzie kandydatką LiDu jeszcze niedawno wyrażał przewodniczący SLD Wojciech Olejniczak. Jak mówił, trwało tylko ustalanie czy będzie to lista do Sejmu, czy do Senatu.

Nieoficjalnie wiadomo, że działacze warszawskiej Unii Pracy są co najmniej zdziwieni wypowiedziami swojego szefa. Krzysztof Karol Booss zapowiedział, że sytuacja Unii Pracy w LiD będzie gruntownie przeanalizowana na najbliższym posiedzeniu Rady Krajowej UP. Z analizy list wyborczych wynika, że sama partia raczej nie ma szans na zdobycie mandatu poselskiego. Nie gwarantuje tego nawet druga pozycja Waldemara Witkowskiego w Poznaniu, gdzie największe szanse ma lider listy Tomasz Lewandowski i obecna posłanka Krystyna Łybacka (pozycja trzecia).

Daniel Ptaszek

16 czerwca:

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - Wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu, 14-letnim George'u Stinneyu, pochodzącym z ubogiej, czarnej rodziny. W 2014 sąd uznał, że został skazany niesłusznie i nie zapewniono mu podstawowych praw.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.