Zieloni 2004: P. Zielonych na listach PPP to manipulacja i dezinformacja

[2007-09-29 23:16:49]

Protest do sądu chce złożyć partia Zieloni 2004, która jako manipulację określa oznaczanie kandydatów PPP dopiskiem Partia Zielonych.

Zieloni 2004 nie kandydują z list Polskiej Partii Pracy w wyborach do Sejmu RP w żadnym okręgu. Figurująca na listach PPP Partia Zielonych nie ma z nami nic wspólnego. Stosowanie tak podobnie brzmiącej nazwy uważamy za manipulację, do której nie powinien był dopuścić Sąd Okręgowy prowadzący Rejestr Partii Politycznych. Niezwłocznie złożymy do sądu stosowny protest – czytamy w oświadczeniu podpisanym przez Agnieszkę Grzybek, pełnomocnika KW Zieloni 2004.

Partia uważa, że to dezinformacja. Dodatkowo rażąca, gdyż według niej sugeruje obecność kandydatów Zielonych 2004 na liście ugrupowania wprowadzającego w błąd wyborców przez umieszczanie na pierwszych miejscach kandydatów o nazwiskach znanych polityków innych partii, co zostało stanowczo potępione.

Partia Zielonych, która figuruje przy nazwiskach niektórych kandydatów z list PPP, to dawna Polska Partia Ekologiczna – Zielonych, obecnej nazwy używająca od tego roku. Na początku lat 90. była afiliowana przy Konfederacji Polski Niepodległej, a później współtworzyła Akcję Wyborczą Solidarność (1996), Ruch Patriotyczny Ojczyzna Adama Słomki i Jana Olszewskiego (1998) i Alternatywę Ruch Społeczny (2001). W 2005 roku kandydaci partii startowali z list PPP.

Zieloni 2004 w obecnych wyborach mają tylko jednego kandydata. Monika Paca startuje do Senatu w okręgu nr 30.

Daniel Ptaszek

1 sierpnia:

1930 - Urodził się Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

1933 - Urodził się Antonio Negri, włoski filozof marksistowski i pisarz polityczny. Przez wiele lat więziony. Współautor (z M. Hardtem) książki "Imperium" (2000), autor "Multitude" (2004) i "Rzecz-pospolitej" (2009).

1944 - Wybuch Powstania Warszawskiego. Pierwszą jednostką wojskową, która podjęła walkę jest żoliborski batalion OW PPS im. J. Dąbrowskiego.

1944 - Poległ Włodzimierz Kaczanowski, przewodniczący Komitetu Wykonawczego Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej, komendant główny Socjalistycznej Organizacji Bojowej.

1960 - Dahomej (obecnie Benin) proklamował niepodległość.

2009 - Zmarła Corazon Cojuangco Aquino, filipińska polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. Była pierwszą kobietą-prezydentem w historii Azji.