"Sierpień 80": Muszą być podwyżki w Tramwajach Śląskich!

[2008-03-01 12:20:21]

500 zł dla motorniczych i 250 zł dla pracowników administracji więcej - domagają się związkowcy Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" z Tramwajów Śląskich.

Chcemy też zachowania nagrody okolicznościowej z okazji święta "Katarzynki", patronki tramwajarzy oraz wypłaty ekwiwalentu za wczasy pod gruszą przed udaniem się pracownika na urlop - wylicza Andrzej Szimke, przewodniczący Komisji Zakładowej "Sierpnia 80". Jak dodaje, ubezpieczeniem OC objąć trzeba motorniczych pracowników zaplecza technicznego tj. elektromonterów, ślusarzy taboru szynowego, dokonujących wymiany wagonów na liniach miejskich i na terenie Rejonów Komunikacyjnych.

Nasze żądania nie są wygórowane, bo tramwajarze w Krakowie czy w stolicy zarabiają nawet dwa razy więcej niż na Śląsku. Z powodu żenująco niskich zarobków ludzie uciekają z firmy. Jeżeli nic się nie zmieni, za kilka tygodni tramwaje i tak zostaną w zajezdniach, bo nie będzie miał kto nimi jeździć - przekonuje Bogusław Ziętek, szef WZZ "Sierpień 80".

"Sierpień 80" jest w sporze zbiorowym z pracodawcą.

Janusz Berkowski, prezes Tramwajów Śląskich, mówi, że żądania związku są zbyt wygórowane. Przyznaje jednak, że kierowana przez niego spółka przeżywa kłopoty ze znalezieniem chętnych do pracy.

Patryk Kosela

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1977 - Zmarła Edwarda Orłowska, właśc. Estera Mirer, działaczka komunistyczna.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.