Nowe władze FMS na Mazowszu

[2008-03-02 12:24:45]

1 marca w Warszawie odbył się III Walny Zjazd Federacji Młodych Socjaldemokratów w województwie mazowieckim.

Nowym przewodniczącym struktur mazowieckiego FMS został 26-letni Marcin Nowotka - radny powiatu makowskiego i członek zarządu tego powiatu. Sekretarzem RM wybrano ponownie Rafała Roszkiewicza.

Zjazd ustalił, iż nowo wybrana rada mazowiecka liczyć będzie 19 członków, a w skład jej wejdzie oprócz przewodniczącego i sekretarza, pięciu wiceprzewodniczących. Zjazd wybrał także 20 delegatów na zjazd krajowy FMS.

Marcin Nowotka w swoim przemówieniu przedstawił cztery konkrety, które będzie realizował podczas pełnienia funkcji. Priorytetem ma być zbudowanie polityki medialnej FMS, rozwinięcie i wzmocnienie struktur mazowieckiej organizacji, tworzenie polityki kadrowej oraz współpraca z organizacjami międzynarodowymi. Nowotka podkreślał, że w swojej pracy zawsze kieruje się zasadą szeroko pojętego kompromisu. Najważniejszy jest dla mnie człowiek, szacunek dla drugiej osoby a nie walka o stołki - powiedział.

Oprócz wyboru nowego zarządu delegaci na zjazd mazowiecki przyjęli także uchwały i stanowiska dotyczące: bezpłatnych studiów wyższych, stosunków polsko-żydowskich, historii polskiej lewicy oraz polityki ekologicznej.

W związku z mającym odbyć się za kilka tygodni krajowym zjazdem FMS delegaci dyskutowali nad przyszłością i wyzwaniami jakie stoją przed organizacją i nowymi władzami.

Agnieszka Nierychlewska

16 czerwca:

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - Wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu, 14-letnim George'u Stinneyu, pochodzącym z ubogiej, czarnej rodziny. W 2014 sąd uznał, że został skazany niesłusznie i nie zapewniono mu podstawowych praw.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.