Nowe władze FMS na Mazowszu

[2008-03-02 12:24:45]

1 marca w Warszawie odbył się III Walny Zjazd Federacji Młodych Socjaldemokratów w województwie mazowieckim.

Nowym przewodniczącym struktur mazowieckiego FMS został 26-letni Marcin Nowotka - radny powiatu makowskiego i członek zarządu tego powiatu. Sekretarzem RM wybrano ponownie Rafała Roszkiewicza.

Zjazd ustalił, iż nowo wybrana rada mazowiecka liczyć będzie 19 członków, a w skład jej wejdzie oprócz przewodniczącego i sekretarza, pięciu wiceprzewodniczących. Zjazd wybrał także 20 delegatów na zjazd krajowy FMS.

Marcin Nowotka w swoim przemówieniu przedstawił cztery konkrety, które będzie realizował podczas pełnienia funkcji. Priorytetem ma być zbudowanie polityki medialnej FMS, rozwinięcie i wzmocnienie struktur mazowieckiej organizacji, tworzenie polityki kadrowej oraz współpraca z organizacjami międzynarodowymi. Nowotka podkreślał, że w swojej pracy zawsze kieruje się zasadą szeroko pojętego kompromisu. Najważniejszy jest dla mnie człowiek, szacunek dla drugiej osoby a nie walka o stołki - powiedział.

Oprócz wyboru nowego zarządu delegaci na zjazd mazowiecki przyjęli także uchwały i stanowiska dotyczące: bezpłatnych studiów wyższych, stosunków polsko-żydowskich, historii polskiej lewicy oraz polityki ekologicznej.

W związku z mającym odbyć się za kilka tygodni krajowym zjazdem FMS delegaci dyskutowali nad przyszłością i wyzwaniami jakie stoją przed organizacją i nowymi władzami.

Agnieszka Nierychlewska

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.