III Kongres Zielonych 2004

[2008-03-03 18:17:35]

W dniach 1-2 marca 2008 w warszawskim klubie M25 odbył się kolejny, trzeci już Kongres Zielonych 2004, o charakterze sprawozdawczo-wyborczym.

Ponad 50 delegatek i delegatów przegłosowywało zmiany w statucie partii, przygotowywane przez zespół pod kierownictwem Grzegorza Basiaka. Ustalono m.in., że co najmniej 40 proc. pierwszych miejsc na listach wyborczych zajmować będą przedstawiciele obydwu płci, skrócono określenia "Współprzewodniczący" i "Współprzewodnicząca" odpowiednio do "Przewodniczący" i "Przewodnicząca", a także skrócono staż kandydacki z trzech do jednego miesiąca. Będą też mogły powstawać koła nadzwyczajne na obszarach, na których nie ma obecnie struktur partyjnych. Przyjęte rozwiązania mają ułatwić komunikację zewnętrzną i wewnątrzpartyjną, wyraźnie rozgraniczyć kompetencje poszczególnych organów i ułatwić dalsze upolitycznienie Zarządu Krajowego.

Dokonano wyboru nowych władz partii. Nową przewodniczącą została Agnieszka Grzybek - wieloletnia działaczka ruchów feministycznych, która przekonała więcej zebranych niż Beata Maciejewska. Na stanowisku przewodniczącego pozostał Dariusz Szwed, który za kontrkandydata miał innego ekonomistę - Adama Fularza. Do Zarządu Krajowego wybrani zostali Bartłomiej Kozek, współprzewodniczący koła warszawskiego, oraz Jakub Grabiec i Piotr Wielgus. W Zarządzie znajdą się też Beata Maciejewska, Monika Paca i Małgorzata Tkacz-Janik.

Przyjęte zostały także uchwały, postulujące zmiany w polityce zagranicznej oraz społecznej Polski jak też w sferze wydatków publicznych państwa.

Zebrane/i na kongresie delegatki oraz delegaci partii Zieloni 2004 zaapelowali do rządu RP o natychmiastowe wycofanie Wojska Polskiego z Iraku i Afganistanu. Jak czytamy w przyjętej w niedzielę uchwale: Udział żołnierza polskiego w obu tych awanturach jest nie tylko sprzeczny z prawem międzynarodowym i prawem polskim, ale przynosi również hańbę Wojsku Polskiemu i jego chlubnym wolnościowym tradycjom.Zieloni postulują tym samym do Rządu i Sejmu RP o wysyłanie żołnierzy polskich tylko na takie misje poza granicami Polski, które organizowane są pod flagą narodów zjednoczonych w ramach Organizacji Narodów Zjednoczonych.

W uchwale w sprawie tzw. "tarczy antyrakietowej" Kongres Zielonych 2004 zażądał odrzucenia propozycji rządu Stanów Zjednoczonych dotyczącej umieszczenia na terenie Rzeczpospolitej Polskiej bazy wojskowej obcego państwa z wyrzutniami rakiet w ramach systemu tzw. "tarczy antyrakietowej”" Zieloni uważają, że Polska powinna być krajem wolnym od obcych baz wojskowych.

Jak można czytać w tej uchwale: Udział Polski w przedsięwzięciu eskalującym wyścig zbrojeń, realizowanym poza strukturami Paktu Północnoatlantyckiego i bez porozumienia z Unią Europejską nie służy interesom naszego kraju i bez racjonalnych powodów naraża Polskę na dodatkowe zagrożenia i wydatki militarne. Zieloni podkreślili w przyjętym dokumencie, że na terytorium Polski od kilkunastu lat nie ma obcych wojsk i obcych baz wojskowych, co docenia zdecydowana większość Polek i Polaków, które/zy są przeciwko planowanym wyrzutniom rakietowym i za wolnością od obecności na terytorium Polski obcych żołnierzy. Żądamy respektowania woli społeczeństwa i zaprzestania pertraktacji w sprawie tworzenia amerykańskich baz wojskowych w Polsce - napisali w zakończeniu uchwały o tzw. "tarczy antyrakietowej" Zieloni.

Zieloni wypowiedzieli się również podczas kongresu stanowczo w sprawie kryzysu w służbie zdrowia, oświacie i kulturze: Zebrani na III Kongresie delegaci partii Zieloni 2004 apelują do rządu i Sejmu RP o natychmiastowe podjęcie skutecznych działań na rzecz reformy w służbie zdrowia, oświacie i kulturze. Zdaniem zgromadzonych na kongresie delegatek i delegatów partii zapaść cywilizacyjna w tych dziedzinach jest winą całego społeczeństwa. Prowadzić ona może do uczynienia z Polski rezerwuaru taniej i pozbawionej zdobyczy socjalnych siły roboczej.

W zakończeniu uchwały Zieloni sprzeciwili się cywilizacyjnej degradacji Polski: Żądamy przeznaczenia w budżecie państwa na służbę zdrowia, szkolnictwo i kulturę funduszy, które procentowo odpowiadają średniej przeznaczanej na te cele w krajach Unii Europejskiej.

Bartłomiej Kozek
Karolina Jankowska

8 maja:

1921 - W Szwecji zniesiono karę śmierci.

1922 - Obradujący w Warszawie Zjazd Związków Akademickiej Młodzieży Socjalistycznej powołał do życia Związek Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej (ZNMS).

1930 - Zmarł Stanisław Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1933 - Mahatma Gandhi rozpoczął 21-dniową głodówkę, by zaprotestować przeciwko polityce brytyjskiej w Indiach.

1943 - Popełnił samobójstwo Mordechaj Anielewicz, jeden z przywódców powstania w getcie warszawskim.

1988 - W II turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 54% głosów.

2010 - Laura Chinchilla z socjaldemokratycznej Partii Wyzwolenia Narodowego (PLN) została pierwszą kobietą na stanowisku prezydenta Kostaryki.