SMS pisze do prezesa Sądu Najwyższego ws. ONR

[2008-03-04 22:09:40]

3 marca Zarząd Krajowy Stowarzyszenia Młoda Socjaldemokracja wystosował list otwarty do Pierwszego Prezesa Sądu Najwyższego prof. Lecha Gardockiego. List jest wyrazem sprzeciwu wobec postanowienia umarzającego postępowanie karne przeciwko członkom Obozu Narodowo-Radykalnego propagującym faszyzm m.in. poprzez wykonywanie faszystowskich gestów podczas rocznicy Trzeciego Powstania Śląskiego.

Zdaniem SMS wyrok ws. działaczy ONR jest przykładem na to, że polskie sądy powszechne lekceważą nasilające się w naszym kraju ruchy faszystowskie.

Praktyka pokazała, że pomimo istnienia w Kodeksie Karnym art. 256 przewidującego karę do 2 lat więzienia za publiczne propagowanie faszyzmu, osoby dopuszczające się tego typu czynów nie są z reguły karane. Sytuacja ta jest naszym zdaniem niedopuszczalna dlatego apelujemy do Pana, jako do osoby stojącej na czele organu nadzorującego orzecznictwo sądów powszechnych o podjęcie działań mających na celu egzekwowanie prawa karnego - czytamy w liście.

Bartosz Machalica

20 czerwca:

1929 - Urodził się Jean Baudrillard, francuski socjolog i filozof kultury. Był jednym z inicjatorów nurtu postmodernistycznego w teorii społecznej oraz radykalnym krytykiem współczesnego społeczeństwa i kultury.

1930 - Wybrano Tymczasowy Komitet Wykonawczy Centrolewu w składzie: Mieczysław Niedziałkowski, Stanisław Wrona, Michał Róg, Władysław Kiernik, Wacław Bitner, Adam Chądzyński.

1936 - Kraków: Zorganizowane przez Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego (TUR) Dni Kultury Robotniczej z udziałem TUR z ok. 100 miejscowości.

1937 - Andreu Nin, kataloński socjalista, lider POUM został zamordowany przez stalinistów.

1940 - Urodził się Eugen Drewermann, niemiecki teolog, psychoterapeuta, pisarz. Krytyk Kościoła katolickiego. Autor m.in. książki "Kler. Psychologia ideału"