Unia Pracy za prywatyzacją szpitali?

[2008-11-14 10:47:03]

Na wniosek Rady Powiatowej Unii Pracy do Głogowa przyjechała Elżbieta Zakrzewska, radna Sejmiku Dolnośląskiego, która jest także dyrektorem szpitala w Jeleniej Górze. Przekonywała, że planowane zmiany w systemie usług medycznych są jak najbardziej potrzebne i nie będą miały większego znaczenia dla samych pacjentów.

Dla pacjenta nie ma znaczenia czy placówka będzie prywatna czy państwowa. Po prywatyzacji pacjent będzie mógł iść do lekarza tak, jak teraz nieodpłatnie i korzystać z usług - mówiła Zakrzewska, podpierając się jeleniogórskim przykładem.

Wyraziła jedynie obawę, że w związku z tym, iż prywatyzacja wymusza jedną rzecz, aby bilans szpitala był minimum na zero, to w niektórych szpitalach nie powstaną niedochodowe oddziały.

Rozwiązaniem, jej zdaniem, może być wymóg, by wszystkie szpitale posiadały cztery podstawowe oddziały: wewnętrzny, dziecięcy, chirurgię oraz ginekologiczno-położniczy, a pozostałe kontraktowały według własnych potrzeb.

Patryk Kosela

16 czerwca:

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - Wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu, 14-letnim George'u Stinneyu, pochodzącym z ubogiej, czarnej rodziny. W 2014 sąd uznał, że został skazany niesłusznie i nie zapewniono mu podstawowych praw.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.