Poznań: Pikieta przeciwko redukcji zatrudnienia w HCP

[2009-05-09 23:22:12]

7 maja na wezwanie OZZ Inicjatywy Pracowniczej około 150 – 200 osób zebrało się pod bramą główną zakładów HCP S.A w celu zaprotestowania przeciwko antypracowniczej polityce dyrekcji i rządu. Głównym powodem protestu były plany skutkujące redukcją zatrudnienia i obcięciem pensji. W pikiecie wzięli udział także przedstawiciele poznańskiej Federacji Anarchistycznej.

Marcel Szary z Komisji Międzyzakładowej OZZ Inicjatywa Pracownicza przy HCP stwierdził, iż załoga Cegielskiego nie będzie dalej tolerować polityki zastraszania zwolnieniami. Domagał się, aby rząd podjął konkretne kroki dla wsparcia i rozwoju przemysłu. Stwierdził, że związki zawodowe HCP planują protest 28 czerwca.

Zgromadzeni wyrazili poparcie dla związkowców z Wolnego Związku Zawodowego "Sierpnia 80", okupujących w tym czasie biuro poselskie PO. Na zakończenie Marcel Szary zapewnił o poparciu załogi HCP dla zagrożonego likwidacją skłotu Rozbrat i wezwał do uczestnictwa 9 maja w manifestacji w jego obronie.

Piotr Krzyżaniak

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.