Częstochowa: Prezydent miasta odwołany

[2009-11-16 10:57:00]

Prezydent Częstochowy Tadeusz Wrona został w referendum odwołany ze stanowiska - to oficjalny wynik głosowania podany przez częstochowską delegaturę Krajowego Biura Wyborczego. Za jego odwołaniem opowiedziała się zdecydowana większość wyborców, którzy wzięli udział w referendum.

Po przeliczeniu wszystkich głosów okazało się, że do urn poszło blisko 42 tys. wyborców. Za odwołaniem prawicowego prezydenta zagłosowało 39 tysięcy 284 z nich, przeciwko - tylko 2 tysiące 259. Frekwencja wyniosła 21,32 proc.

Uprawnionych do udziału w głosowaniu było ponad 196 tys. mieszkańców miasta. Aby referendum było ważne, musiało w nim wziąć udział co najmniej 30 788 wyborców, co stanowi 3/5 liczby osób biorących udział w drugiej turze wyborów z 2006 r., w których Wrona został wybrany na prezydenta. W ciągu 90 dni w Częstochowie muszą zostać przeprowadzone przedterminowe wybory. Nowy prezydent będzie pełnić funkcję do przyszłorocznych wyborów samorządowych.

Przeciwnicy Wrony, gł. z SLD, doprowadzili do referendum, zarzucając mu m.in. przesadną dbałość o interesy Jasnej Góry i pielgrzymów, nieliczne i nietrafione inwestycje oraz nadmierne zadłużanie miasta. Uważają też, że po planowanym remoncie nieodnowionych jeszcze odcinków Alei NMP - wbrew wcześniejszym deklaracjom - zostaną one zamknięte dla ruchu, na czym ucierpią handlowcy i właściciele okolicznych budynków. W tej sprawie protestowali oni w kwietniu tego roku, wywieszając czarne flagi.

Po raz pierwszy Wrona był prezydentem Częstochowy w latach 1990-95. W latach 1997-2001 był posłem AWS. Tym liczącym blisko ćwierć miliona mieszkańców miastem zaczął rządzić ponownie w 2002. Wygrał także kolejne wybory w 2006 r., pokonując w drugiej turze Halinę Rozpondek (PO).

Były to kolejne w ostatnim czasie referendum w sprawie odwołania lokalnych władz. Przed tygodniem w Gliwicach zorganizowano głosowanie w sprawie odwołania prezydenta Zygmunta Frankiewicza (bezpartyjny) i tamtejszej rady miejskiej. To referendum okazało się jednak nieważne z powodu zbyt niskiej frekwencji. Z tego samego powodu nie udało się odwołać wójta podczęstochowskiej gminy Herby.

1 sierpnia:

1930 - Urodził się Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

1933 - Urodził się Antonio Negri, włoski filozof marksistowski i pisarz polityczny. Przez wiele lat więziony. Współautor (z M. Hardtem) książki "Imperium" (2000), autor "Multitude" (2004) i "Rzecz-pospolitej" (2009).

1944 - Wybuch Powstania Warszawskiego. Pierwszą jednostką wojskową, która podjęła walkę jest żoliborski batalion OW PPS im. J. Dąbrowskiego.

1944 - Poległ Włodzimierz Kaczanowski, przewodniczący Komitetu Wykonawczego Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej, komendant główny Socjalistycznej Organizacji Bojowej.

1960 - Dahomej (obecnie Benin) proklamował niepodległość.

2009 - Zmarła Corazon Cojuangco Aquino, filipińska polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. Była pierwszą kobietą-prezydentem w historii Azji.