TK: Wliczanie religii do średniej ocen - zgodne z konstytucją

[2009-12-03 10:02:17]

Trybunał Konstytucyjny wydał 3. grudnia br. orzeczenie, według którego praktyka wliczania ocen końcoworocznych z religii do średniej, została uznana za zgodną z konstytucją. Jedna z sędziów - prof. Ewa Łętowska - zgłosiła zdanie odrębne, przychylając się do zdania wnioskodawców (kwestionujących konstytucyjność rozporządzenia stanowiącego tę praktykę).

Ujmowanie ocen z religii w średniej na świadectwie, zostało początkowo zgłoszone w 2007 r. przez ówczesnego ministra edukacji, Romana Giertycha (dawniej LPR), a później zatwierdzone przez jego następcę na tym stanowisku - prof. Ryszarda Legutko (PiS).

W związku z powyższym, w listopadzie 2007 r., posłowie ówczesnego klubu Lewicy i Demokratów zaskarżyli ministerialne rozporządzenie do Trybunału Konstytucyjnego. Argumentowali, że ocena z religii nie powinna być wliczana do średniej, z tego względu, iż jest to przedmiot nadobowiązkowy i praktyka taka byłaby - ich zdaniem - dyskryminująca dla osób nieuczęszczających na lekcje z tego przedmiotu.

Trybunał orzekł, że rozporządzenie ministra edukacji nie stanowiło przejawu faworyzowania jakiegokolwiek światopoglądu, ponieważ rodzice i dzieci mają możliwość wyboru pomiędzy lekcjami religii i etyki. Zauważył również, że w praktyce wybór religii może być dokonywany pod presją społeczną - z tego względu, iż większość obywateli polskich to katolicy. Jednak - zdaniem Trybunału - nie świadczy to o niezgodności ministerialnego rozporządzenia z Konstytucją, a jedynie o niskiej tolerancji społecznej i nie jest to sprawa, którą mógłby się zajmować. Trybunał przypomniał również, że obecnie wszystkie oceny są wliczane do średniej.

Nie jest rolą państwa narzucanie programu nauczania religii i sprowadzanie programu do nauczania religioznawstwa. Oznaczałoby to nie tylko naruszenie konstytucji, gdyż państwo ingerując w ten sposób nie zachowałoby bezstronności w sprawach przekonań religijnych oraz swobody ich wyrażania w życiu publicznym - głosi orzeczenie.

Episkopat przyjął orzeczenie Trybunału - jak oświadczył jego rzecznik, ks. Józef Kloch - z satysfakcją, ale bez triumfalizmu. Natomiast były minister edukacji, Roman Giertych ogłosił klęskę postkomunistów.

Wiceprzewodnicząca SLD, posłanka Jolanta Szymanek-Deresz podtrzymała wcześniejszą argumentację swojego klubu w tej sprawie. Zgodnie z konstytucją, państwo ma być bezstronne, neutralne, ma szanować autonomię Kościoła, a poprzez uwzględnianie oceny z religii w średniej ocen z innych przedmiotów - przedmiotów obowiązkowych, państwo niejako udziela autorytetu dla tej oceny wystawionej z religii, a ocena ta wystawiana jest według zasad nauczania określonych przez Kościół. Tu jest według nas oczywista ingerencja państwa - oceniła posłanka SLD.

Według badań sondażowych Pentor z czerwca 2007 r. - większość obywateli polskich była przeciwna wliczaniu oceny z religii do średniej (za tym pomysłem opowiedziało się tylko 30 proc. ankietowanych).

Poza tym, nie milkną również reperkusje niedawnego orzeczenia Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu, który uznał wieszanie krzyży w szkołach za sprzeczne z włoską konstytucją. W ostatnich dniach z apelem o usunięcie krzyży ze szkolnych klas wyszła grupa uczniów XIV LO we Wrocławiu. Dyrektor szkoły zapowiedział, że wniosek uczniów rozpatrzy.

27 lipca:

1794 - Przewrót 9 thermidora we Francji i aresztowanie Maksymiliana Robespierre'a.

1830 - Francja: Rewolucja Lipcowa. W dzień po tym jak król Karol X podjął decyzję o rozwiazaniu parlamentu, znacznym ograniczeniu praw wyborczych i zaostrzeniu cenzury, paryscy robotnicy i studenci wznieśli na ulicach barykady.

1904 - W Tomaszowie Mazowieckim urodził się Oskar Lange, wybitny polski ekonomista i polityk. W latach 1927-48 w PPS, następnie w PZPR.

1946 - W Paryżu zmarła Gertrude Stein, amerykańska pisarka, poetka i feministka.

1993 - Cła nałożone przez USA na polską stal uczyniły jej eksport do tego kraju nieopłacalnym.

1996 - 2 osoby zginęły, a ponad 100 zostało rannych w zamachu bombowym w trakcie koncertu zorganizowanego z okazji odbywających się w Atlancie igrzysk olimpijskich.

2006 - 4 górników zginęło w wyniku tąpnięcia w KWK "Pokój" w Rudzie Śląskiej.