Adam Gierek kandydatem na prezydenta?

[2009-12-17 10:43:30]

Obradujący 16 grudnia Zarząd Krajowy Unii Pracy zdecydował się poprzeć prof. Adama Gierka jako kandydata tej partii w wyborach prezydenckich - informuje tygodnik "Wprost".

Poseł do Parlamentu Europejskiego nie krył zaskoczenia. Odbywały się wcześniej różne rozmowy, ale o decyzji zarządu partii dowiaduję się od pana - powiedział portalowi Onet.pl prof. Adam Gierek. Dziękuję kolegom za zaufanie i wiarę, ale to nie jest propozycja, która by mi odpowiadała. Porozmawiamy i wtedy podejmę ostateczną decyzję - dodał.

Rekomendację Zarządu Krajowego ma zatwierdzić na początku lutego Rada Krajowa UP, która zdecydowanie większym zaufaniem darzy prof. Adama Gierka niż innych lewicowych kandydatów: Jerzego Szmajdzińskiego (nieoficjalny kandydat Sojuszu Lewicy Demokratycznej) i Tomasza Nałęcza rekomendowanego przez Socjaldemokrację Polską oraz Partię Demokratyczną-demokraci.pl.

Przemysław Prekiel

1 sierpnia:

1930 - Urodził się Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

1933 - Urodził się Antonio Negri, włoski filozof marksistowski i pisarz polityczny. Przez wiele lat więziony. Współautor (z M. Hardtem) książki "Imperium" (2000), autor "Multitude" (2004) i "Rzecz-pospolitej" (2009).

1944 - Wybuch Powstania Warszawskiego. Pierwszą jednostką wojskową, która podjęła walkę jest żoliborski batalion OW PPS im. J. Dąbrowskiego.

1944 - Poległ Włodzimierz Kaczanowski, przewodniczący Komitetu Wykonawczego Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej, komendant główny Socjalistycznej Organizacji Bojowej.

1960 - Dahomej (obecnie Benin) proklamował niepodległość.

2009 - Zmarła Corazon Cojuangco Aquino, filipińska polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. Była pierwszą kobietą-prezydentem w historii Azji.