Prezydent Łodzi odwołany ze stanowiska

[2010-01-18 14:57:55]

17 stycznia w Łodzi odbyło się referendum w sprawie odwołania Jerzego Kropiwnickiego z funkcji prezydenta miasta. Wynik referendum jest wiążący, w głosowaniu wzięło udział blisko 134 tys. łodzian (22,2 proc. uprawnionych do głosowania), aby było ważne potrzebny był udział 115 tysięcy 443 osób (19 proc.).

Według oficjalnych danych Miejskiej Komisji ds. Referendum za odwołaniem prezydenta zagłosowało aż 96 proc. osób biorących udział w głosowaniu, czyli zdecydowanie więcej niż wskazywały wcześniejsze sondaże. Taki wynik jest prawdopodobnie spowodowany częściowym bojkotem referendum ze strony środowisk popierających urzędującego prezydenta.

Jerzy Kropiwnicki i jego zastępcy oficjalnie stracą stanowiska po ogłoszeniu wyników przez wojewodę łódzkiego. Do czasów wyboru nowego prezydenta miasta podczas najbliższych wyborów samorządowych, Łodzią administrować będzie komisarz mianowany przez premiera.

Referendum odbyło się dzięki inicjatywie łódzkiego SLD, które pod koniec ubiegłego roku zebrało ponad 90 tys. podpisów pod wnioskiem o jego rozpisanie.

Jakub Klimczak

16 czerwca:

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - Wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu, 14-letnim George'u Stinneyu, pochodzącym z ubogiej, czarnej rodziny. W 2014 sąd uznał, że został skazany niesłusznie i nie zapewniono mu podstawowych praw.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.