Eurostat: 32 proc. Polaków żyje w niedostatku, 17 proc. w biedzie

[2010-01-20 09:46:18]

Około 20 proc. Polaków w 2008 r. nie mogło sobie pozwolić na to, aby wystarczająco ogrzać mieszkanie, 21 proc., by przynajmniej raz na dwa dni zjeść mięso lub rybę, bądź ich pełnowartościowy zamiennik. Po 20 latach od upadku "realnego socjalizmu" po i prawie 6 lat po wstąpieniu do Unii Europejskiej prawie połowa Polaków żyje w biedzie, lub niedostatku - te wstrząsające dane opublikował ostatnio Eurostat.

Według Europejskiego Urzędu Statystycznego najbardziej narażone na biedę są dzieci z rodzin wielodzietnych.

Obecnie najmniejsza bieda jest w Czechach (9 proc.), Holandii i na Słowacji (11 proc.). Najwyższe wskaźniki zanotowały natomiast Łotwa (26 proc.), Rumunia (23 proc.), Bułgaria (21 proc.).

Eurostat opublikował wynik badań z okazji inauguracji Europejskiego Roku Walki z Biedą i Wykluczeniem Społecznym. Patronują mu Komisja Europejska i przewodnicząca w UE Hiszpania.

Przemysław Prekiel

16 czerwca:

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - Wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu, 14-letnim George'u Stinneyu, pochodzącym z ubogiej, czarnej rodziny. W 2014 sąd uznał, że został skazany niesłusznie i nie zapewniono mu podstawowych praw.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.