Warszawa: Uwolnić osetyńskich jeńców z gruzińskich więzień!

[2010-02-20 00:30:07]

Warszawa, to jedna ze stolic europejskich, gdzie w dniu 19 lutego działacze lewicowi i obrońcy praw człowieka protestowali przeciwko przetrzymywaniu w gruzińskich więzieniach osetyńskich jeńców wojennych z czasów napaści gruzińskiej na Osetię Południową w 2008 roku. Pikiety odbyły się między innymi w Berlinie, Paryżu i Brukseli. W Warszawie pikietę zorganizowała lokalna grupa działaczek i działaczy Nowej Lewicy.

Przypomnijmy, że latem 2008 roku, oddziały wojskowe Gruzji zaatakowały Południową Osetię, ostrzeliwując wiele celów cywilnych. Celem reżimu prezydenta Micheila Saakaszwili było sprowokowanie Rosji do działań wojennych w nadziei, że z pomocą przyjdą siły NATO. Towarzyszyła temu natężona propaganda przedstawiająca Rosję jako agresora. Przez pewien czas, propaganda gruzińska silnie oddziaływała na informacje o tym konflikcie na inne światowe media, przez co w wielu krajach przedstawiano konflikt bardzo jednostronnie. Szczególnie w Polsce, gdzie prezydent Lech Kaczyński aktywnie zaangażował się po stronie reżimu Saakaszwili i oficjalnie podżegał do działań przeciwko Rosji, media zajmowały jednoznacznie antyrosyjskie stanowisko. Polska telewizja publiczna, która powinna była zachowywać rzetelność i obiektywizm, zorganizowała w centrum stolicy Gruzji Tibilisi swoje biuro a informacje przekazywane przez TVP w tym czasie były kopią oficjalnej propagandy gruzińskiego prezydenta. Po kilku tygodniach, obserwatorzy z OBWE i Unii Europejskiej a także działacze organizacji praw człowieka zaczęli odkrywać prawdę i na jaw wyszło że winę za konflikt ponosi reżim w Gruzji, który zaatakował Osetię, a informacje o rzekomym ataku Rosji były kłamstwem. Dziennikarze Lewica.pl od początku konfliktu starali się docierać do niezależnych informacji na ten temat i nasz serwis informacyjny był jednym z niewielu w Polsce przedstawiających obiektywną sytuację w strefie konfliktu.

Od tamtego czasu kilkudziesięciu młodych mężczyzn, Osetyńczyków, bez sądu, aktu oskarżenia ani prawa do obrony przetrzymywanych jest w gruzińskich więzieniach. Działacze Nowej Lewicy zbierają podpisy pod petycją do władz gruzińskich o uwolnienie jeńców i ich jak najszybszy powrót do domu.

Lista nazwisk przetrzymywanych bezprawnie jeńców dostępna jest na stronie nowalewica.pl.

Film z pikiety pod ambasadą Gruzji w Warszawie można obejrzeć tutaj.

Bartłomiej Zindulski

Na zdjeciu prezydent Gruzji razem z byłym prezydentem USA Georgem Bushem. Reżim Saakaszwili był jednym z najwierniejszych współpracowników administracji Busha.

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.