Szmajdziński o lotach CIA i portalu Lewica.pl

[2010-02-23 20:50:29]

W rozmowie w "Sygnałach Dnia" na antenie I Programu Polskiego Radia, wicemarszałek Sejmu oraz wiceprzewodniczący i poseł Sojuszu Lewicy Demokratycznej - Jerzy Szmajdzińśki, powiedział: Nie mam żadnej wiedzy o lotach Agencji do Polski. Współpraca z CIA nie była domeną ministerstwa obrony. W okresie kiedy samoloty CIA miały lądować w Polsce, Szmajdziński był Ministrem Obrony Narodowej (łącznie - w latach 2001-2005).

22 lutego Helsińska Fundacja Praw Człowieka ujawniła dokumenty państwowe - Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej, z których wynika, że samoloty amerykańskiego wywiadu przewożące afgańskich więźniów do bazy Guantanamo, miały lądować w Szymanach.

W "Sygnałach Dnia" Jerzy Szmajdziński na każde pytanie związane z tym tematem odpowiadał: nie mam żadnej wiedzy. Kandydat Sojuszu na prezydenta przyznał, iż nie jest tajemnicą, że samoloty CIA lądowały w Polsce. Twierdził jednak, że nie zajmował się tym MON, ale Urząd Ochrony Państwa i Agencja Wywiadu.

Pełna treść rozmowy jest dostępna tutaj.

Poza tym, w rozmowie z "Rzeczpospolitą" dot. ostatnio opublikowanych wyników sondy na Lewica.pl, w której 70,1 proc. z 1236 głosujących uznało, że wicemarszałek Sejmu powinien stanąć przed sądem za wysłanie polskich wojsk do Iraku w 2003 r. - sam zainteresowany stwierdził: Nie mam nic do powiedzenia. To nie jest portal lewicowy.

Jak doniosła "Rzeczpospolita" - sam Szmajdziński na portalu Facebook znajduje się jednak w gronie fanów Lewicy.pl.

W obronie Szmajdzińskiego stanął rzecznik Klubu Lewicy, Tomasz Kalita, który powiedział: Środowisko tego portalu jest bardzo różnorodne, ale to tylko ułamek poparcia, jakie Szmajdziński ma na lewicy.

Członek kolektywu redakcyjnego Lewica.pl, Jakub Majmurek odparł zarzuty Szmajdzińskiego: Na naszych łamach chętnie wypowiadają się przedstawiciele praktycznie wszystkich środowisk lewicowych. Wywiadu udzielił nam niedawno przewodniczący Sojuszu Grzegorz Napieralski. Jest to dla nas wystarczająca rękojmia lewicowości. Nie potrzebujemy certyfikatu od marszałka Szmajdzińskiego!

Andrzej Wiśniewski

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.