Bielsko-Biała: Pikieta pracowników Proseat

[2010-03-12 09:03:55]

10 marca przed bramą bielskiej spółki Proseat, będącej poddostawcą fabryki Fiata w Tychach odbyła się pikieta pracowników. Uczestnicy protestu zorganizowanego przez NSZZ "Solidarność" domagali się podwyżki płac.

Jako związek domagamy się poprawy wynagrodzeń o 450 złotych dla każdego pracownika, a dyrekcja zaproponowała tylko 50 zł. To śmieszna propozycja. Kryzys na rynku motoryzacyjnym ominął nasz zakład szerokim łukiem. Fabryka w Tychach biła rekordy produkcyjne, a my razem z nią - powiedział przewodniczący NSZZ "Solidarność" w zakładzie Rafał Tyrała.

W produkującej elementy wyposażenia samochodów spółce zatrudnionych jest około 600 osób. W zakładzie trwa spór zbiorowy, a rozpoczęte pod koniec stycznia negocjacje płacowe utkwiły w martwym punkcie po tym, jak pracodawca zaproponował podniesienie płac o 50 zł. Jeśli sytuacja się nie zmieni związkowcy zapowiadają na 19 marca kolejną akcję protestacyjną.

Szymon Martys

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.