DPL popiera kandydaturę Jerzego Szmajdzińskiego

[2010-03-18 17:45:39]

16 marca Demokratyczna Partia Lewicy zadeklarowała poparcie w wyborach prezydenckich kandydatury wicemarszałka Sejmu i posła klubu parlamentarnego Lewica Jerzego Szmajdzińskiego.

W opublikowanym na stronie partii oświadczeniu Sekretarz Generalny Sławomir Gradzik oraz Przewodniczący DPL Marek Patas stwierdzają, m.in., że Jerzy Szmajdziński to gwarancja spokoju w polskiej polityce, a także że przerwie on bezsensowną wojnę między PiS-em a PO oraz będzie budował a nie niszczył.

Kandydaturę Szmajdzińskiego poparły do tej pory Sojusz Lewicy Demokratycznej, Unia Pracy, Forum Młodych Socjaldemokratów, Kongres Porozumienia Lewicy, tygodnik "Przegląd", "Gazeta Gdańska", Stowarzyszenie "Pokolenia", Ruch Społeczny NIE, Fundacja Ogólnopolskiej Komisji Historycznej Ruchu Studenckiego, Stowarzyszenie Obywatelskie "Dom Polski", Stowarzyszenie Współpracy Polska-Wschód, Klub Współczesnej Myśli Politycznej, Towarzystwo Uniwersytetu Warszawskiego, Stowarzyszenie Polaków Poszkodowanych przez III Rzeszę, Zarząd Centralnego Klubu Weteranów Lewicy, Towarzystwo Kultury Świeckiej, Fundacja im. Kazimierza Kelles-Krauza oraz Związek Zawodowy Pracowników Przemysłu Miedziowego.

Jedyna do tej pory organizacja lewicowa, która wyraźnie odcięła się od tej kandydatury to Młodzi Socjaliści. W wydanym 2 tygodnie temu oświadczeniu Rada Krajowa MS stanowczo sprzeciwiła się m.in. określaniu Jerzego Szmajdzińskiego mianem "kandydata lewicy". Działacze stowarzyszenia uruchomili także specjalny serwis internetowy www.SuperSzmaja.com, na łamach którego w żartobliwy i krytyczny sposób przypominają o osiągnięciach Jerzego Szmajdzińskiego.

Michał Warecki
Jakub Klimczak

20 czerwca:

1929 - Urodził się Jean Baudrillard, francuski socjolog i filozof kultury. Był jednym z inicjatorów nurtu postmodernistycznego w teorii społecznej oraz radykalnym krytykiem współczesnego społeczeństwa i kultury.

1930 - Wybrano Tymczasowy Komitet Wykonawczy Centrolewu w składzie: Mieczysław Niedziałkowski, Stanisław Wrona, Michał Róg, Władysław Kiernik, Wacław Bitner, Adam Chądzyński.

1936 - Kraków: Zorganizowane przez Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego (TUR) Dni Kultury Robotniczej z udziałem TUR z ok. 100 miejscowości.

1937 - Andreu Nin, kataloński socjalista, lider POUM został zamordowany przez stalinistów.

1940 - Urodził się Eugen Drewermann, niemiecki teolog, psychoterapeuta, pisarz. Krytyk Kościoła katolickiego. Autor m.in. książki "Kler. Psychologia ideału"