Bia造stok: Kolejny protest w Bison-Bial

[2010-03-20 09:12:44]

18 marca grupa oko這 200 pracownik闚 bia這stockiej fabryki Bison-Bial pikietowa這 siedzib firmy na ul. ㄠkowej, domagaj帷 si zaprzestania zwolnie i wyprzeda篡 maj徠ku. Mieli ze sob transparenty z has豉mi: "秧damy, by zarz康 budowa, a nie rujnowa!" oraz "Koniec ze zwolnieniami. Zwolnijcie si sami!".

Dzia豉j帷e w firmie zwi您ki nie wykluczaj zaostrzenia protestu, w tym r闚nie podj璚ia strajku, kt鏎y w referendum popar這 95 proc. g這suj帷ych. 22 marca ma doj嗆 do spotkania z mediatorem. Tymczasem sytuacj w Bison-Bial zainteresowa豉 si Agencja Bezpiecze雟twa Wewn皻rznego, kt鏎a podejrzewa, 瞠 zarz康 m鏬 dzia豉 na szkod firmy.

W 2008 roku Bison-Bial obchodzi 60-lecie dzia豉lno軼i. Jest to najwi瘯sza w Polsce firma wyspecjalizowana w produkcji oprzyrz康owania technologicznego do obr鏏ki skrawaniem. W 1991 roku firm przekszta販ono w sp馧k akcyjn, za w 1997 roku sprywatyzowano.

Szymon Martys

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

UKRAINA – JAK POKONA ROSYJSK INWAZJ, JE印I NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. D逝ga 29, I pi皻ro, sala 115
16 marca (鈔oda), godz. 18.30
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

20 maja:

1881 - Urodzi豉 si Natalia G御iorowska, historyczka, badaczka dziej闚 ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu 鏚zkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w υdzi, cz這nkini PAN.

1882 - Urodzi豉 si Sigrid Undset, wybitna powie軼iopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukaza si pierwszy numer "Expressu Wieczornego", kt鏎ego za這篡cielem i redaktorem naczelnym by cz這nek PPS Rafa Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodzi豉 si Nancy Fraser, ameryka雟ka teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szko造 frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mie軼ie Riszon le-Cijjon izraelski 穎軟ierz zastrzeli 7 Palesty鎍zyk闚.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniaj帷y systemowy charakter tortur, gwa速闚 i poni瘸nia dzieci przez katolickich ksi篹y i zakonnice, zarz康zaj帷ych o鈔odkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) zosta prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegaj帷y si o reelekcj Nicol嫳 Maduro wygra w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.