Poznań: Demonstracja w obronie Rozbratu

[2010-03-21 12:30:57]

20 marca przed 18.00 rozpoczęła się demonstracja pod hasłem "Rozbrat - decydujące starcie". Wzięło w niej udział ok. 1500-2000 osób, w tym m.in. działacze Federacji Anarchistycznej, Inicjatywy Pracowniczej, Lewicowej Alternatywy, Młodych Socjalistów i "Krytyki Politycznej" oraz wielu gości z zagranicy.

Powodem akcji była mająca się odbyć 26 marca licytacja terenu, na którym znajduje się skłot. Był to również wyraz niezgody na lekceważenie przez władze miasta głosu mieszkańców i na prywatyzację przestrzeni publicznej.

Demonstranci zebrani na Placu Dwóch Krzyży początkowo wysłuchali kilku krótkich przemówień, po czym powoli, w dźwiękach samby, ruszyli w stronę Starego Rynku. Skandowano hasła: "Politycy i deweloperzy, takim świniom nikt nie wierzy!", "Miasto to nie firma!", "Miasto obronimy, deweloperów stąd wygonimy", "Kupując Rozbrat kupujesz kłopoty!" oraz "Rozbrat zostaje".

Ok. 19.30 na jednej z kamienic Starego Rynku, po przemówieniach przedstawicieli Lewicowej Alternatywy oraz skłotu CRK z Wrocławia, wyświetlono trzy krótkie filmy na temat Rozbratu. Były one na bieżąco komentowane przez organizatorów.

Następnie w dymie rac i dźwiękach wysuniętej na czoło demonstracji samby aktywiści udali się na Plac Kolegiacki, gdzie spalono kukłę prezydenta Ryszarda Grobelnego i ostrzelano racami Urząd Miasta oraz wywieszono na nim czarno-czerwoną flagę.

Demonstracja przebiegła spokojnie, policja na krótko zatrzymała kilka osób.

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.