Poznań: Demonstracja w obronie Rozbratu

[2010-03-21 12:30:57]

20 marca przed 18.00 rozpoczęła się demonstracja pod hasłem "Rozbrat - decydujące starcie". Wzięło w niej udział ok. 1500-2000 osób, w tym m.in. działacze Federacji Anarchistycznej, Inicjatywy Pracowniczej, Lewicowej Alternatywy, Młodych Socjalistów i "Krytyki Politycznej" oraz wielu gości z zagranicy.

Powodem akcji była mająca się odbyć 26 marca licytacja terenu, na którym znajduje się skłot. Był to również wyraz niezgody na lekceważenie przez władze miasta głosu mieszkańców i na prywatyzację przestrzeni publicznej.

Demonstranci zebrani na Placu Dwóch Krzyży początkowo wysłuchali kilku krótkich przemówień, po czym powoli, w dźwiękach samby, ruszyli w stronę Starego Rynku. Skandowano hasła: "Politycy i deweloperzy, takim świniom nikt nie wierzy!", "Miasto to nie firma!", "Miasto obronimy, deweloperów stąd wygonimy", "Kupując Rozbrat kupujesz kłopoty!" oraz "Rozbrat zostaje".

Ok. 19.30 na jednej z kamienic Starego Rynku, po przemówieniach przedstawicieli Lewicowej Alternatywy oraz skłotu CRK z Wrocławia, wyświetlono trzy krótkie filmy na temat Rozbratu. Były one na bieżąco komentowane przez organizatorów.

Następnie w dymie rac i dźwiękach wysuniętej na czoło demonstracji samby aktywiści udali się na Plac Kolegiacki, gdzie spalono kukłę prezydenta Ryszarda Grobelnego i ostrzelano racami Urząd Miasta oraz wywieszono na nim czarno-czerwoną flagę.

Demonstracja przebiegła spokojnie, policja na krótko zatrzymała kilka osób.

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.