Wieluń: Kolejne zwolnienia w ZUGiL-u

[2010-03-22 21:10:05]

Zakład Urządzeń Galwanizacyjnych i Lakierniczych ZUGIL S.A., zatrudniający obecnie ok. 600 pracowników, poinformował 15 marca organizacje związkowe i Powiatowy Urząd Pracy w Wieluniu (woj. łódzkie, 25 tys. mieszkańców) o zamiarze przeprowadzenia zwolnienia grupowego do 300 osób. Zamiarem zwolnienia objęte są wszystkie grupy pracowników.

To dramatyczna wiadomość, która spadła na nas jak grom z jasnego nieba. W tym roku pracę straciło już ok. 200 osób, więc nikt nie spodziewał się kolejnych zwolnień w tak krótkim czasie – mówił dziennikowi "Polska The Times" Jan Cieślak, przewodniczący zakładowej NSZZ "Solidarność".

Mimo spektakularnych kontraktów wykonywanych przez ZUGiL obecne przychody firmy oraz prognoza na najbliższe miesiące nie dają podstaw do optymizmu. Niestety, oznacza to konieczność kolejnych zwolnień w zakładzie, który przeszedł już głęboką restrukturyzację - stwierdził z kolei komentując sytuację Witold Jajszczok z ZUGiL-u.

Mateusz Banaś

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.