Wieluń: Kolejne zwolnienia w ZUGiL-u

[2010-03-22 21:10:05]

Zakład Urządzeń Galwanizacyjnych i Lakierniczych ZUGIL S.A., zatrudniający obecnie ok. 600 pracowników, poinformował 15 marca organizacje związkowe i Powiatowy Urząd Pracy w Wieluniu (woj. łódzkie, 25 tys. mieszkańców) o zamiarze przeprowadzenia zwolnienia grupowego do 300 osób. Zamiarem zwolnienia objęte są wszystkie grupy pracowników.

To dramatyczna wiadomość, która spadła na nas jak grom z jasnego nieba. W tym roku pracę straciło już ok. 200 osób, więc nikt nie spodziewał się kolejnych zwolnień w tak krótkim czasie – mówił dziennikowi "Polska The Times" Jan Cieślak, przewodniczący zakładowej NSZZ "Solidarność".

Mimo spektakularnych kontraktów wykonywanych przez ZUGiL obecne przychody firmy oraz prognoza na najbliższe miesiące nie dają podstaw do optymizmu. Niestety, oznacza to konieczność kolejnych zwolnień w zakładzie, który przeszedł już głęboką restrukturyzację - stwierdził z kolei komentując sytuację Witold Jajszczok z ZUGiL-u.

Mateusz Banaś

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.

1979 - Kanclerz RFN Helmut Schmidt (SPD) złożył oficjalną wizytę w Polsce.

1980 - Rozpoczął się strajk w Stoczni im. Adolfa Warskiego w Szczecinie.