Tychy: Pikieta pracowników Denso Thermal Systems Polska i Sirio Polska

[2010-03-27 13:37:10]

25 marca kilkudziesięciu pracowników spółek Denso Thermal Systems Polska oraz Sirio Polska wzięło udział w pikiecie, która odbyła się pod zakładem Fiat Auto Poland w Tychach. Protestujący domagali się takich samych podwyżek jakie otrzymali zatrudnieni w pozostałych firmach wchodzących w skład grupy Fiata.

W produkującej deski rozdzielcze oraz chłodnice i zatrudniającej blisko 500 osób Denso Thermal Systems Polska trwa spór zbiorowy. Pracodawca chce dać podwyżki w wysokości 300 złotych. W kolei w firmie Sirio Polska pracują pracownicy ochrony. Nie zgadzają się oni na proponowaną im kwotę 115 złotych podwyżki, którą uważają za zbyt niską.

Szymon Martys

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.