Warszawa: Pikiety w sprawie budowy meczetu

[2010-03-27 17:02:48]

27 marca odbyły się w Warszawie równoległe pikiety zwolenników i przeciwników budowy meczetu przy Rondzie Zesłańców Syberyjskich. Organizatorem pikiety przeciwników było stowarzyszenie Europa Przyszłości. Organizatorzy protestu uzasadniali go hasłem: "Nie dla wszelkich radykalizmów". Przyszli z transparentami głoszącymi m.in. "Szariat sprzeczny z demokracją" i "Bądź tolerancyjny - nie naiwny".

Protest zgromadził ponad 250 przeciwników budowy meczetu. Było wśród nich kilku księży katolickich oraz grupa z Narodowego Odrodzenia Polski. Jednak większość zebranych stanowili tzw. zwykli obywatele w wieku 20-50 lat. Naprzeciwko nich, w odległości kilku zaledwie metrów, demonstrowała niewielka ok. 20 osobowa grupa działaczy i sympatyków lewicy i antyrasistów (Pracownicza Demokracja, Unia Pracy, "Dalej!", Zieloni 2004).

W ciągu dwóch godzin obie grupy przerzucały się hasłami. Przeciwnicy meczetu krzyczeli m. in. "Nie chcemy nowego Średniowiecza", "Tatarzy – tak, Liga Muzułmańska – nie", "Chcemy referendum", "Prawa kobiet", "Pamiętajcie 11 września" i "Wolna Europa". Grupka lewicy skandowała: "Precz z rasizmem", "Nie dla islamofobii", "Wolność religijna", "Polska nie tylko dla Polaków", "Prawa kobiet – stop zakonom", "Wczoraj Żydzi, dziś muzułmanie", "Wczoraj mycki dzisiaj burki" oraz "Pamiętajcie o zbrodniach w Iraku".

Obecny na miejscu policyjny oddział prewencji wyraźnie sprzyjał przeciwnikom budowy meczetu. Grupka lewicowych działaczy była otoczona przez przeciwników z trzech stron i podlegała najrozmaitszym zaczepkom i wyzwiskom. Np. krzyczano: "Zdrajcy Polski", do obecnej Arabki: "Wracaj do domu", a do lewicowych kobiet: "Chcę haremu – załóż burkę". Lewicowcom uniemożliwiano też robienie zdjęć. Jako pierwsi pikietę zakończyli przeciwnicy budowy meczetu.

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

16 sierpnia:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1819 - W Manchesterze kawaleria dokonała masakry demonstrantów, zabijając 15 osób i raniąc 650.

1911 - Urodził się Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1937 - Początek 10-dniowego, największego w dziejach II RP strajku chłopskiego; w starciach z policją zginęło 41 osób;

1938 - Komunistyczna Partia Polski została rozwiązana przez Komintern.

1944 - Urodził się James Michel, polityk lewicowego Ludowego Frontu Rozwoju Seszeli, 2004-16 prezydent Seszeli.

1980 - W Gdańsku powstał Międzyzakładowy Komitet Strajkowy.

2011 - Zmarł Mihri Belli, najstarszy z żyjących liderów tureckiego ruchu socjalistycznego.

2012 - RPA: Policja dokonała masakry 36 strajkujących górników z kopalni Marikana.