Warszawa: Pikiety w sprawie budowy meczetu

[2010-03-27 17:02:48]

27 marca odbyły się w Warszawie równoległe pikiety zwolenników i przeciwników budowy meczetu przy Rondzie Zesłańców Syberyjskich. Organizatorem pikiety przeciwników było stowarzyszenie Europa Przyszłości. Organizatorzy protestu uzasadniali go hasłem: "Nie dla wszelkich radykalizmów". Przyszli z transparentami głoszącymi m.in. "Szariat sprzeczny z demokracją" i "Bądź tolerancyjny - nie naiwny".

Protest zgromadził ponad 250 przeciwników budowy meczetu. Było wśród nich kilku księży katolickich oraz grupa z Narodowego Odrodzenia Polski. Jednak większość zebranych stanowili tzw. zwykli obywatele w wieku 20-50 lat. Naprzeciwko nich, w odległości kilku zaledwie metrów, demonstrowała niewielka ok. 20 osobowa grupa działaczy i sympatyków lewicy i antyrasistów (Pracownicza Demokracja, Unia Pracy, "Dalej!", Zieloni 2004).

W ciągu dwóch godzin obie grupy przerzucały się hasłami. Przeciwnicy meczetu krzyczeli m. in. "Nie chcemy nowego Średniowiecza", "Tatarzy – tak, Liga Muzułmańska – nie", "Chcemy referendum", "Prawa kobiet", "Pamiętajcie 11 września" i "Wolna Europa". Grupka lewicy skandowała: "Precz z rasizmem", "Nie dla islamofobii", "Wolność religijna", "Polska nie tylko dla Polaków", "Prawa kobiet – stop zakonom", "Wczoraj Żydzi, dziś muzułmanie", "Wczoraj mycki dzisiaj burki" oraz "Pamiętajcie o zbrodniach w Iraku".

Obecny na miejscu policyjny oddział prewencji wyraźnie sprzyjał przeciwnikom budowy meczetu. Grupka lewicowych działaczy była otoczona przez przeciwników z trzech stron i podlegała najrozmaitszym zaczepkom i wyzwiskom. Np. krzyczano: "Zdrajcy Polski", do obecnej Arabki: "Wracaj do domu", a do lewicowych kobiet: "Chcę haremu – załóż burkę". Lewicowcom uniemożliwiano też robienie zdjęć. Jako pierwsi pikietę zakończyli przeciwnicy budowy meczetu.

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.