Polacy licznie na cmentarzach żołnierzy radzieckich

[2010-05-09 21:34:19]

W dniu zwycięstwa nad faszyzmem obchodzonym przez Rosjan 9 maja, w całym kraju odbyły się uroczystości na cmentarzach żołnierzy radzieckich poległych przy wyzwalaniu Polski spod okupacji hitlerowskiej w latach 1944-1945.

Niezależnie od oficjalnych uroczystości cmentarze licznie odwiedzano dzisiaj w całym kraju szczególnie po apelu biskupów katolickich i sygnatariuszy listu otwartego do obywateli środowisk twórczych i naukowych o okazanie troski radzieckim miejscom pamięci w Polsce.

W uznaniu tej solidarności 9 maja zapalmy znicze na cmentarzach żołnierzy radzieckich, na grobach Rosjan i przedstawicieli innych narodowości, którzy również zginęli daleko od domu, daleko od bliskich. Nie chcemy relatywizowania historii. Apelujemy jedynie, by w imię pamięci o tych wszystkich, którzy zginęli tragicznie, narodziło się pojednanie pomiędzy Polska i Rosją - napisali inicjatorzy listu na stronie www.9maja.pl.

Także dzisiaj pełniący obowiązki głowy państwa Bronisław Komorowski wziął udział w paradzie wojskowej na Placu Czerwonym w Moskwie. Po raz pierwszy od 65 lat w defiladzie wzięło także udział Wojsko Polskie wystawiając batalion reprezentacyjny.

Na terenie Polski w walkach z III Rzeszą zginęło w latach 1944-1945 ok. 750 tysięcy żołnierzy Armii Czerwonej.

Grzegorz Ilnicki
Alicja Szczypta

20 czerwca:

1929 - Urodził się Jean Baudrillard, francuski socjolog i filozof kultury. Był jednym z inicjatorów nurtu postmodernistycznego w teorii społecznej oraz radykalnym krytykiem współczesnego społeczeństwa i kultury.

1930 - Wybrano Tymczasowy Komitet Wykonawczy Centrolewu w składzie: Mieczysław Niedziałkowski, Stanisław Wrona, Michał Róg, Władysław Kiernik, Wacław Bitner, Adam Chądzyński.

1936 - Kraków: Zorganizowane przez Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego (TUR) Dni Kultury Robotniczej z udziałem TUR z ok. 100 miejscowości.

1937 - Andreu Nin, kataloński socjalista, lider POUM został zamordowany przez stalinistów.

1940 - Urodził się Eugen Drewermann, niemiecki teolog, psychoterapeuta, pisarz. Krytyk Kościoła katolickiego. Autor m.in. książki "Kler. Psychologia ideału"