Gdańsk: Demonstracja pracowników Energi

[2010-05-14 20:12:43]

Około 2,5 tys. pracowników Grupy Energa protestowało 14 maja przed siedzibą spółki w Gdańsku. Załoga domaga się m.in. podwyżki płac.

W trakcie trwającej ponad godzinę demonstracji pracownicy obrzucili jajkami szklaną fasadę siedziby firmy, znanej jako "Szklana Pułapka". Biurowiec ochlapano również czerwoną farbą. Rzucano świecami dymnymi, a jajka i farba dosięgły stojące na parkingu samochody kierownictwa spółki.

Protestujący mieli ze sobą transparenty m.in. z napisami: "Polityka dla polityków - energetyka dla energetyków", "Precz z rabunkową polityką zarządu", "Stanowcze nie dla dzikiej restrukturyzacji", "PGR-y, huty, stocznie - A teraz energetyka!!!?", "Żądamy dialogu, nie monologu". Przynieśli także kukły-podobizny dwóch prezesów firmy, używali syren alarmowych i gwizdków.

Kilkuosobowa delegacja pracowników Grupy Energa wręczyła zarządowi spółki petycję ze swymi postulatami. W odpowiedzi kierownictwo spółki przekazało list, w którym zaprosiło do rozmów 20 maja.

Przedstawiciele komitetu protestacyjnego przyjęli zaproszenie, podkreślając jednocześnie, że dotychczasowe, prowadzone już od roku rozmowy z zarządem, nie dały żadnych efektów.

Związkowcy przygotowują też pismo do premiera Donalda Tuska oraz ministra skarbu państwa Aleksandra Grada, w którym chcą ich poinformować o swoich postulatach i przedstawić sytuację wewnątrz grupy Energa.

Związki zawodowe z grupy Energa już w lipcu ub. roku przedstawiły 10 postulatów dotyczących m.in. wzrostu płac i ochrony pracowników przed negatywnym skutkami restrukturyzacji grupy. Związkowcy i zarząd grupy nie doszli jednak do porozumienia, a spór zbiorowy zakończył się podpisaniem protokołu rozbieżności.

Waldemar Chamala

1 sierpnia:

1930 - Urodził się Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

1933 - Urodził się Antonio Negri, włoski filozof marksistowski i pisarz polityczny. Przez wiele lat więziony. Współautor (z M. Hardtem) książki "Imperium" (2000), autor "Multitude" (2004) i "Rzecz-pospolitej" (2009).

1944 - Wybuch Powstania Warszawskiego. Pierwszą jednostką wojskową, która podjęła walkę jest żoliborski batalion OW PPS im. J. Dąbrowskiego.

1944 - Poległ Włodzimierz Kaczanowski, przewodniczący Komitetu Wykonawczego Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej, komendant główny Socjalistycznej Organizacji Bojowej.

1960 - Dahomej (obecnie Benin) proklamował niepodległość.

2009 - Zmarła Corazon Cojuangco Aquino, filipińska polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. Była pierwszą kobietą-prezydentem w historii Azji.