Bydgoszcz: Marsz Milczenia

[2010-05-16 09:04:46]

Około 30 osób przemaszerowało 15 maja między bydgoskim placem Wolności, a Starym Rynkiem w Marszu Milczenia. Pochód, organizowany przy okazji Drugich Bydgoskich Dni Różnorodności, miał na celu zwrócenie uwagi na problemy mniejszości homoseksualnej, biseksualnej oraz transseksualnej - uprzedzenia, dyskryminacja, prześladowanie, brak akceptacji.

W marszu, oprócz działaczy bydgoskiej Lambdy, wzięli udział Młodzi Socjaliści, przedstawiciele partii Zieloni 2004, sympatycy Pracowni Kultury Współczesnej oraz wcześniej wymienionych organizacji. W marszu można było również zobaczyć grupę niemiecką.

Pochód przeszedł z pl. Wolności ulicą Gdańską i Mostową niosąc ze sobą flagi i transparenty, na których nie brakło haseł takich jak "A co ty zrobisz by przerwać milczenie?" czy "Homofobia jest choroba społeczną!" i "Każda miłość jest piękna!". Cześć osób rozdawała także ulotki informujące o celu marszu.

Na Starym Rynku, po krótkim ogłoszeniu swoich postulatów, osoby biorące udział w Marszu Milczenia głośno wykrzyczały kilkukrotnie hasło - "Stop homofobii" oraz zrobiły symboliczny hałas (przy pomocy gwizdków i innych, podobnych narzędzi), mający na celu zwrócenie uwagi na przedstawiane problemy.

Daniel Kaszubowski

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

15 maja:

1811 - Paragwaj ogłosił niepodległość.

1848 - Podczas rewolucji lutowej w Paryżu odbyła się demonstracja na rzecz niepodległości Polski.

1903 - W Warszawie urodził się Edward Bugajski, działacz socjalistyczny, działacz ruchu esperantystów.

1911 - Sąd Najwyższy USA, zgodnie z ustawą antymonopolową, nakazał podział międzynarodowej korporacji Standard Oil Johna D. Rockefellera.

1918 - Porażką komunistów zakończyła się wojna domowa w Finlandii.

1932 - W Piotrkowie swe obrady rozpoczął III Zjazd OM TUR. Delegaci wypowiedzieli się za samodzielnością organizacji młodzieży robotniczej i rozszerzeniem jej działalności politycznej.

1991 - Édith Cresson z Partii Socjalistycznej jako pierwsza kobieta stanęła na czele francuskiego rządu.

1997 - 22 lata po zakończeniu wojny w Laosie, USA przyznały się oficjalnie do brania w niej udziału, czemu dotąd zaprzeczały.

2006 - Giorgio Napolitano (Demokraci Lewicy) objął urząd prezydenta Włoch.

2011 - W Hiszpanii powstał ruch Oburzonych.

2012 - François Hollande został zaprzysiężony na urząd prezydenta Francji.

2015 - Założono nieformalny ruch Wolność i Równość.