Warszawa: IV Kongres Federacji Młodych Socjaldemokratów

[2010-05-17 14:09:01]

16 maja w warszawskim Klubie Hybrydy odbył się IV Krajowy Kongres Federacji Młodych Socjaldemokratów.

Specjalnym gościem Kongresu był Grzegorz Napieralski – przewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej oraz kandydat SLD w wyborach prezydenckich.

Napieralski przekonywał, że jest alternatywa dla kandydatów prawicy. Jaki jest wybór miedzy Jarosławem Kaczyńskim a Bronisławem Komorowskim? Jaka to jest alternatywa? Czy to jest alternatywa między powodzią a pożarem? Otóż nie. Jest alternatywa - polityki zmiany. Jest alternatywa spoglądania w przyszłość, lepszej Polski. I my ją wspólnie razem Polakom przedstawimy - zapowiedział szef Sojuszu.

Od uczestników konwencji FMS dostał owację na stojąco. Młodzi ludzie śpiewali: nie ma lepszego od Grzegorza Napieralskiego. Wystąpieniu Napieralskiego towarzyszyła nawiązująca do malowideł graffiti sceneria w biało-czerwonych barwach.

FMS wybrała też nowe władze. Szefową Federacji została warszawska radna Sojuszu Paulina Piechna-Więckiewicz, a sekretarzem generalnym - pochodzący z woj. kujawsko-pomorskiego Krzysztof Kukucki. Byli jedynymi kandydatami na te funkcje. Dotychczasowi liderzy FMS: przewodniczący Marceli Zaborek i sekretarz Iga Wijas nie ubiegali się o reelekcję. Wybrano 7 wiceprzewodniczących. Powołano również Radę Krajową FMS, Sąd Koleżeński oraz Komisję Rewizyjną.

Delegaci kongresu minutą ciszy uczcili pamięć trójki zmarłych w smoleńskiej katastrofie polityków lewicy: Jerzego Szmajdzińskiego, Jolanty Szymanek-Deresz i Izabeli Jarugi-Nowackiej.

Gośćmi kongresu, oprócz Napieralskiego byli też m.in. posłowie Sojuszu: Ryszard Kalisz i Krzysztof Matyjaszczyk.

Grzegorz Gruchalski

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

15 maja:

1811 - Paragwaj ogłosił niepodległość.

1848 - Podczas rewolucji lutowej w Paryżu odbyła się demonstracja na rzecz niepodległości Polski.

1903 - W Warszawie urodził się Edward Bugajski, działacz socjalistyczny, działacz ruchu esperantystów.

1911 - Sąd Najwyższy USA, zgodnie z ustawą antymonopolową, nakazał podział międzynarodowej korporacji Standard Oil Johna D. Rockefellera.

1918 - Porażką komunistów zakończyła się wojna domowa w Finlandii.

1932 - W Piotrkowie swe obrady rozpoczął III Zjazd OM TUR. Delegaci wypowiedzieli się za samodzielnością organizacji młodzieży robotniczej i rozszerzeniem jej działalności politycznej.

1991 - Édith Cresson z Partii Socjalistycznej jako pierwsza kobieta stanęła na czele francuskiego rządu.

1997 - 22 lata po zakończeniu wojny w Laosie, USA przyznały się oficjalnie do brania w niej udziału, czemu dotąd zaprzeczały.

2006 - Giorgio Napolitano (Demokraci Lewicy) objął urząd prezydenta Włoch.

2011 - W Hiszpanii powstał ruch Oburzonych.

2012 - François Hollande został zaprzysiężony na urząd prezydenta Francji.

2015 - Założono nieformalny ruch Wolność i Równość.