Polska Lewica nie poparła żadnego kandydata w wyborach prezydenckich

[2010-06-13 10:26:28]

12 czerwca odbyło się posiedzenie Zarządu Krajowego Polskiej Lewicy na którym omówiono aktualną sytuację polityczną przed zbliżającymi się wyborami prezydenckimi i samorządowymi. Podczas obrad zdecydowano o nie udzieleniu przez PL poparcia żadnemu z kandydatów na prezydenta.

Uważamy, iż myślący o przyszłości Polski wyborca powinien oddać swój głos na kandydata gwarantującego świeckość państwa i wrażliwego na niesprawiedliwość społeczną, dlatego Zarząd Polskiej Lewicy pozostawia decyzję o tym na kogo głosować do indywidualnej decyzji każdego z naszych członków i sympatyków - czytamy w stanowisku wydanym po obradach władz partii.

Polska Lewica powstała 5 stycznia 2008 roku, a założyli ją byli działacze Sojuszu Lewicy Demokratycznej, na czele z byłym premierem Leszkiem Millerem, który z poparciem PL wystartował w wyborach parlamentarnych z pierwszego miejsca na liście Samoobrony w okręgu łódzkim. Po powrocie Millera do SLD na czele partii stanął Jacek Zdrojewski.

Michał Warecki

1 sierpnia:

1930 - Urodził się Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

1933 - Urodził się Antonio Negri, włoski filozof marksistowski i pisarz polityczny. Przez wiele lat więziony. Współautor (z M. Hardtem) książki "Imperium" (2000), autor "Multitude" (2004) i "Rzecz-pospolitej" (2009).

1944 - Wybuch Powstania Warszawskiego. Pierwszą jednostką wojskową, która podjęła walkę jest żoliborski batalion OW PPS im. J. Dąbrowskiego.

1944 - Poległ Włodzimierz Kaczanowski, przewodniczący Komitetu Wykonawczego Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej, komendant główny Socjalistycznej Organizacji Bojowej.

1960 - Dahomej (obecnie Benin) proklamował niepodległość.

2009 - Zmarła Corazon Cojuangco Aquino, filipińska polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. Była pierwszą kobietą-prezydentem w historii Azji.