Toruń: Święto Bydgoskiego Przedmieścia

[2010-06-13 20:01:34]

Bydgoskie Przedmieście w Toruniu jest bardzo specyficzną dzielnicą miasta. Zamieszkujący XIX-wieczne kamienice ludzie borykają się z wieloma problemami, takimi jak wysoki poziom przestępczości, bieda, bezrobocie czy brak perspektyw życiowych. Od kilka lat na terenie dzielnicy działa "Stowarzyszenie Bydgoskie Przedmieście", które skupia się na rewitalizacji osiedla i aktywizacji zamieszkujących je mieszkańców.

W tym roku po raz pierwszy zostało zorganizowane "Święto Bydgoskiego Przedmieścia". W kilkunastu punktach osiedla miały miejsce występy lokalnych artystów, zabawy dla dzieci, akcje społeczne (np. Przygarnij/podaruj ciucha i odmień swoją szafę!).

Imprezę współorganizowali także toruńscy Młodzi Socjaliści, prowadząc warsztaty samby ulicznej, które przyciągnęły wielu (zwłaszcza młodych) zainteresowanych Rhytms of Resistance.

Obok Stowarzyszenia Bydgoskie Przedmieście i MS w organizacji Święta Bydgoskiego Przedmieścia wzięły udział m.in. Centrum Sztuki Współczesnej, Fundacja FreeArts, Fundacja Miastoprojekt, Polska Akcja Humanitarna, Pracownia Zrównoważonego Rozwoju, Stowarzyszenie Rowerowy Toruń czy Kolektyw Motyka.

Łukasz Markuszewski

16 czerwca:

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - Wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu, 14-letnim George'u Stinneyu, pochodzącym z ubogiej, czarnej rodziny. W 2014 sąd uznał, że został skazany niesłusznie i nie zapewniono mu podstawowych praw.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.