Unia Lewicy III RP nie poparła żadnego kandydata w wyborach prezydenckich

[2010-06-13 20:18:18]

13 czerwca Zarząd Krajowy Unii Lewicy III RP przyjął stanowisko w sprawie wyborów prezydenckich. Partia zdecydowała, że nie udzieli oficjalnego poparcia żadnemu z kandydatów starających się o ten urząd. W dość ostry sposób skrytykowała też sposób prowadzenia kampanii przez kandydata Sojuszu Lewicy Demokratycznej Grzegorza Napieralskiego.

Zdaniem Zarządu UL III RP zbliżające się wybory prezydenckie stanowią ważny krok w rozwoju Polski w najbliższych latach, a przyszły prezydent będzie musiał współpracować z rządem i wspólnie z nim brać udział w umacnianiu pozycji Polski w Unii Europejskiej i na arenie międzynarodowej.

Kandydat na Prezydenta powinien charakteryzować się dużym doświadczeniem w pełnieniu funkcji państwowych i dojrzałością, która będzie konieczna do sprostania roli głowy państwa. Kandydatem takim na pewno nie jest Grzegorz Napieralski, który będąc liderem SLD nie pełnił dotychczas żadnej funkcji państwowej, nie ma też wystarczającego doświadczenia i jakichkolwiek predyspozycji do sprawowania tak ważnego i zaszczytnego Urzędu - czytamy w stanowisku władz UL.

Unia Lewicy III RP przypomniała także, że Grzegorz Napieralski zwarł z liderem Prawa i Sprawiedliwości Jarosławem Kaczyński porozumienie o podziale wpływów w mediach publicznych, a prowadzona przez niego kampania jest tandetna i miałka intelektualnie. Jako żenującą i ośmieszającą ludzi lewicy określono oficjalną piosenkę kampanii szefa SLD "Są nas miliony".

Unia Lewicy uważa, ze w I turze wyborów prezydenckich wyborcy powinni głosować w zgodzie z własnym sumieniem i kierując się dobrem kraju a nie interesem jakiejkolwiek partii politycznej - czytamy w zakończeniu dokumentu.

Unia Lewicy III RP powstała na kongresie założycielskim 7 maja 2005 roku z koalicji w skład której wchodziło kilka podmiotów (zarejestrowano ją sądownie 15 czerwca 2005 roku). Pierwszą przewodniczącą partii była Izabela Jaruga-Nowacka, która jednak wystąpiła z tego ugrupowania. Od 10 grudnia 2005 roku przewodniczącym partii jest Piotr Musiał.

Michał Warecki

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

14 maja:

1771 - W Newtown urodził się Robert Owen, walijski działacz socjalistyczny, pionier ruchu spółdzielczego.

1906 - Członek OB PPS Baruch Szulman dokonał w Warszawie udanego zamachu bombowego na podkomisarza policji carskiej N. Konstantinowa. Podczas ucieczki z miejsca zdarzenia został zastrzelony.

1920 - W Warszawie rozpoczął się I Kongres Klasowych Związków Zawodowych.

1940 - W Toronto zmarła Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet, uczestniczka Rewolucji Rosyjskiej 1917 roku i Hiszpańskiej 1936 roku.

1943 - W Sielcach nad Oką sformowano 1. Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki.

1988 - W Hadze zmarł Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.