Warszawa: Wycofać wojska z Afganistanu!

[2010-06-13 22:36:32]

12 czerwca w Warszawie odbyła się demonstracja antywojenna pod hasłem "Wycofać wojska z Afganistanu". W marszu, który ruszał spod stacji metra "Świętokrzyska" o godzinie trzynastej, brało udział blisko sto osób należących do m.in. Inicjatywy "Stop Wojnie", Pracowniczej Demokracji, Młodych Socjalistów, Polskiej Partii Socjalistycznej, RACJI Polskiej Lewicy, Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza, Związku Syndykalistów Polski, Lewicowej Alternatywy i Unii Pracy.

Demonstracja przeszła ulicami Marszałkowską, Placem Konstytucji, Koszykową do Alei Ujazdowskich pod Kancelarię Prezesa Rady Ministrów, gdzie miały miejsce wystąpienia Filipa Ilkowskiego (ISW), Katarzyny Matuszewskiej (UP), Mateusza Mirysa (MS), Andrzeja Żebrowskiego (PD) oraz Andrzeja Smosarskiego (LA).

Podczas trwania manifestacji zebrani dowiedzieli się o śmierci kolejnego polskiego żołnierza - kaprala Miłosza Górki. Wznoszono ponadto hasła "Rząd na front, jedzenie zamiast bomb!" czy "Wolna Palestyna!".

Premier Donald Tusk powiedział w Tczewie dla Radia Gdańsk, że rozumie uczestników manifestacji i podkreślił, że Polska będzie starała się bardzo mocno postawić kwestię wyjścia polskich wojsk z Afganistanu na spotkaniu w Lizbonie, w którym wezmą udział sojusznicy z NATO, aby wspólnie wypracować jednak możliwie szybki i możliwie precyzyjny plan zakończenia tej interwencji.

Łukasz Markuszewski

20 czerwca:

1929 - Urodził się Jean Baudrillard, francuski socjolog i filozof kultury. Był jednym z inicjatorów nurtu postmodernistycznego w teorii społecznej oraz radykalnym krytykiem współczesnego społeczeństwa i kultury.

1930 - Wybrano Tymczasowy Komitet Wykonawczy Centrolewu w składzie: Mieczysław Niedziałkowski, Stanisław Wrona, Michał Róg, Władysław Kiernik, Wacław Bitner, Adam Chądzyński.

1936 - Kraków: Zorganizowane przez Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego (TUR) Dni Kultury Robotniczej z udziałem TUR z ok. 100 miejscowości.

1937 - Andreu Nin, kataloński socjalista, lider POUM został zamordowany przez stalinistów.

1940 - Urodził się Eugen Drewermann, niemiecki teolog, psychoterapeuta, pisarz. Krytyk Kościoła katolickiego. Autor m.in. książki "Kler. Psychologia ideału"