Ruszyła Kooperatywa Spożywcza w Łodzi

[2010-06-24 14:49:37]

20 czerwca odbyły się pierwsze zakupy organizowane w ramach Kooperatywy Spożywczej w Łodzi. Kupiono ponad 100 kilogramów warzyw i owoców na podstawie zamówień 18 członków i członkiń kolektywu. Najwięcej było zamówień na "polityczne pomidory", których kupiono aż 25 kg.

Inspiracją do założenia Kooperatywy w Łodzi była kilkomiesięczna działalność Warszawskiej Kooperatywy Spożywczej. Pomysł zrodził się 22 kwietnia w Łódzkim Centrum Społecznym Młodych Socjalistów, podczas spotkania dyskusyjnego o współpracy samorządu z oddolnymi inicjatywami społecznymi. Jednym z gości spotkania był Tomasz Sikora, który opowiedział o działalności nieformalnej spółdzielni w Warszawie i zainteresował pomysłem łodzian.

Sens działalności Kooperatywy opiera się na kupowaniu produktów rolnych bezpośrednio od producentów. Pominięcie łańcucha pośredników pozwala m.in. na znaczne obniżenie cen zakupów. Dzięki tej oszczędności część pieniędzy (dokładnie 10 proc. wartości zakupów) można odprowadzać na "fundusz gromadzki", który zgodnie z informacjami ze strony Kooperatywy ma służyć realizacji celów socjalnych oraz wspieraniu działań na rzecz sprawiedliwości społecznej.

Ponadto podczas zebrania założycielskiego Kooperatywy, które odbyło się 28 maja br. w Łódzkim Centrum Społecznym, osoby zaangażowane w inicjatywę postanowiły m.in., że celem działalności Kooperatywy będzie zbliżanie się do założeń Sprawiedliwego Handlu.

Kooperatywa zrzesza już prawie 40 członków i członkiń z różnych organizacji społeczno-politycznych oraz osoby dotychczas niezaangażowane politycznie. Inicjatywa jest w pełni niezależna, ma także nieformalny i niehierarchiczny charakter.

Najbliższe zebranie Kooperatywy Spożywczej w Łodzi odbędzie się 28 czerwca w Łódzkim Centrum Społecznym przy ul. Rewolucji 1905 r. 46, natomiast kolejne zakupy planowane są na 2 lipca. Więcej informacji o Kooperatywie można znaleźć na stronie internetowej www.centrumspoleczne.pl/kooperatywa.

Jakub Klimczak

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

14 maja:

1771 - W Newtown urodził się Robert Owen, walijski działacz socjalistyczny, pionier ruchu spółdzielczego.

1906 - Członek OB PPS Baruch Szulman dokonał w Warszawie udanego zamachu bombowego na podkomisarza policji carskiej N. Konstantinowa. Podczas ucieczki z miejsca zdarzenia został zastrzelony.

1920 - W Warszawie rozpoczął się I Kongres Klasowych Związków Zawodowych.

1940 - W Toronto zmarła Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet, uczestniczka Rewolucji Rosyjskiej 1917 roku i Hiszpańskiej 1936 roku.

1943 - W Sielcach nad Oką sformowano 1. Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki.

1988 - W Hadze zmarł Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.