Unia Lewicy III RP popiera w II turze Bronisława Komorowskiego

[2010-07-01 18:01:27]

1 lipca Zarząd Krajowy Unii Lewicy III RP wydał oświadczenie w którym wzywa do głosowania w II turze wyborów prezydenckich na kandydata Platformy Obywatelskiej Bronisława Komorowskiego.

Zdaniem partii w sprawach światopoglądowych Komorowski wykazuje zrozumienie i deklaruje tolerancyjną postawę wobec przekonań innych, niż własne, podczas gdy kandydat Prawa i Sprawiedliwości Jarosław Kaczyński jest, zdaniem UL III RP, znany z konserwatyzmu, a jego fundamentalistyczne poglądy w sferze wolności i wpływów kościoła na świeckie państwo, stanowią zagrożenie dla rozwoju kraju.

Partia podkreśla, że Bronisław Komorowskie nie jest człowiekiem lewicy i ciężko jest im znaleźć wspólne elementy programowe. Zarząd UL dodaje jednak, że należy wznieść się ponad interesy partii politycznych i pomyśleć przede wszystkim o Polsce. Według Unii Lewicy zwycięstwo Komorowskiego pozwoli uniknąć rozbójnictwa politycznego, z jakim mieliśmy do czynienia jeszcze 3 lata temu i kompromitacji Polski na arenie międzynarodowej.

Unia Lewicy III RP powstała na kongresie założycielskim 7 maja 2005 roku z koalicji w skład której wchodziło kilka podmiotów (zarejestrowano ją sądownie 15 czerwca 2005 roku). Pierwszą przewodniczącą partii była Izabela Jaruga-Nowacka, która jednak wystąpiła z tego ugrupowania. Od 10 grudnia 2005 roku przewodniczącym partii jest Piotr Musiał.

Michał Warecki

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

15 maja:

1811 - Paragwaj ogłosił niepodległość.

1848 - Podczas rewolucji lutowej w Paryżu odbyła się demonstracja na rzecz niepodległości Polski.

1903 - W Warszawie urodził się Edward Bugajski, działacz socjalistyczny, działacz ruchu esperantystów.

1911 - Sąd Najwyższy USA, zgodnie z ustawą antymonopolową, nakazał podział międzynarodowej korporacji Standard Oil Johna D. Rockefellera.

1918 - Porażką komunistów zakończyła się wojna domowa w Finlandii.

1932 - W Piotrkowie swe obrady rozpoczął III Zjazd OM TUR. Delegaci wypowiedzieli się za samodzielnością organizacji młodzieży robotniczej i rozszerzeniem jej działalności politycznej.

1991 - Édith Cresson z Partii Socjalistycznej jako pierwsza kobieta stanęła na czele francuskiego rządu.

1997 - 22 lata po zakończeniu wojny w Laosie, USA przyznały się oficjalnie do brania w niej udziału, czemu dotąd zaprzeczały.

2006 - Giorgio Napolitano (Demokraci Lewicy) objął urząd prezydenta Włoch.

2011 - W Hiszpanii powstał ruch Oburzonych.

2012 - François Hollande został zaprzysiężony na urząd prezydenta Francji.

2015 - Założono nieformalny ruch Wolność i Równość.