ZZPPM apeluje o g這sowanie przeciwko libera這m

[2010-07-01 18:23:11]

28 czerwca Zebranie Sprawozdawcze Delegat闚 Zwi您ku Zawodowego Pracownik闚 Przemys逝 Miedziowego przyj窸o uchwa喚 w sprawie II tury wybor闚 prezydenckich. Zaapelowano w niej do cz這nk闚 zwi您ku i wyborc闚 z Zag喚bia Miedziowego o masowy udzia w wyborach. Skrytykowano jednocze郾ie rz康y Platformy Obywatelskiej za jej dzia豉nia wobec przemys逝 miedziowego.

Na potrzeby kampanii wyborczej zapewniali publicznie ustami swojego lidera, 瞠 nie b璠 dalej prywatyzowa sp馧ki KGHM Polska Mied S.A. i nie b璠 oga豉ca jej z wypracowywanych zysk闚. Okazali si tutaj zwyczajnymi k豉mcami. Sprzedali kolejny (10 proc.) pakiet akcji Polskiej Miedzi i od 3 lat drenuj j z wypracowanych zysk闚. KGHM sta si te za spraw libera堯w sp馧k, gdzie nie ma ju zastosowania zasada tzw. "z這tej akcji" - pisz zwi您kowcy.

Jak stwierdzaj dzia豉cze ZZPPM libera這wie z PO zd捫yli tak瞠 skutecznie ograniczy wiele praw pracowniczych, cho熲y w tzw. ustawie antykryzysowej czy te w ustawie o emeryturach pomostowych, a tak瞠 zlikwidowali ustaw o negocjacyjnym systemie kszta速owania p豉c i przygotowuj kolejne antypracownicze regulacje. By m鏂 tego dokona potrzebny jest tej ekipie Prezydent z ich liberalnego obozu, kt鏎y nie zablokuje tych szalonych pomys堯w - dodano w stanowisku.

Dalej zwi您kowcy pytaj czy mo積a popiera w wyborach prezydenckich kandydata libera堯w, kt鏎zy zamierzaj w najbli窺zym czasie m.in. znie嗆 obowi您ek zapewnienia pracownikowi dnia wolnego za 鈍i皻o przypadaj帷e w sobot, zlikwidowa "urlop na 膨danie", wyd逝篡 wiek emerytalny, obni篡 z 4 na 2 lata okres ochronny przed emerytur, pozbawi pracownik闚 prawa wybierania swoich przedstawicieli do organ闚 sp馧ek oraz ograniczy mo磧iwo嗆 funkcjonowania organizacji zwi您kowych.

Wasz g這s mo瞠 mie decyduj帷e znaczenie dla trwa這軼i tysi璚y miejsc pracy w KGHM Polska Miedz S.A. i w tym regionie. Nie pozw鏊cie na to, 瞠by inni decydowali o Waszym losie. Id嬈ie 4 lipca do urn wyborczych i zag這sujcie za Polsk Miedzi - ko鎍zy sw鎩 apel Zwi您ek Zawodowy Pracownik闚 Przemys逝 Miedziowego.

Micha Warecki

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Do嗆 wysiedle i czystek etnicznych! Do嗆 terroryzowania Palesty鎍zyk闚!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

15 maja:

1811 - Paragwaj og這si niepodleg這嗆.

1848 - Podczas rewolucji lutowej w Pary簑 odby豉 si demonstracja na rzecz niepodleg這軼i Polski.

1903 - W Warszawie urodzi si Edward Bugajski, dzia豉cz socjalistyczny, dzia豉cz ruchu esperantyst闚.

1911 - S康 Najwy窺zy USA, zgodnie z ustaw antymonopolow, nakaza podzia mi璠zynarodowej korporacji Standard Oil Johna D. Rockefellera.

1918 - Pora磬 komunist闚 zako鎍zy豉 si wojna domowa w Finlandii.

1932 - W Piotrkowie swe obrady rozpocz掖 III Zjazd OM TUR. Delegaci wypowiedzieli si za samodzielno軼i organizacji m這dzie篡 robotniczej i rozszerzeniem jej dzia豉lno軼i politycznej.

1991 - 丼ith Cresson z Partii Socjalistycznej jako pierwsza kobieta stan窸a na czele francuskiego rz康u.

1997 - 22 lata po zako鎍zeniu wojny w Laosie, USA przyzna造 si oficjalnie do brania w niej udzia逝, czemu dot康 zaprzecza造.

2006 - Giorgio Napolitano (Demokraci Lewicy) obj掖 urz康 prezydenta W這ch.

2011 - W Hiszpanii powsta ruch Oburzonych.

2012 - Fran蔞is Hollande zosta zaprzysi篹ony na urz康 prezydenta Francji.

2015 - Za這穎no nieformalny ruch Wolno嗆 i R闚no嗆.