ZZPPM apeluje o g這sowanie przeciwko libera這m

[2010-07-01 18:23:11]

28 czerwca Zebranie Sprawozdawcze Delegat闚 Zwi您ku Zawodowego Pracownik闚 Przemys逝 Miedziowego przyj窸o uchwa喚 w sprawie II tury wybor闚 prezydenckich. Zaapelowano w niej do cz這nk闚 zwi您ku i wyborc闚 z Zag喚bia Miedziowego o masowy udzia w wyborach. Skrytykowano jednocze郾ie rz康y Platformy Obywatelskiej za jej dzia豉nia wobec przemys逝 miedziowego.

Na potrzeby kampanii wyborczej zapewniali publicznie ustami swojego lidera, 瞠 nie b璠 dalej prywatyzowa sp馧ki KGHM Polska Mied S.A. i nie b璠 oga豉ca jej z wypracowywanych zysk闚. Okazali si tutaj zwyczajnymi k豉mcami. Sprzedali kolejny (10 proc.) pakiet akcji Polskiej Miedzi i od 3 lat drenuj j z wypracowanych zysk闚. KGHM sta si te za spraw libera堯w sp馧k, gdzie nie ma ju zastosowania zasada tzw. "z這tej akcji" - pisz zwi您kowcy.

Jak stwierdzaj dzia豉cze ZZPPM libera這wie z PO zd捫yli tak瞠 skutecznie ograniczy wiele praw pracowniczych, cho熲y w tzw. ustawie antykryzysowej czy te w ustawie o emeryturach pomostowych, a tak瞠 zlikwidowali ustaw o negocjacyjnym systemie kszta速owania p豉c i przygotowuj kolejne antypracownicze regulacje. By m鏂 tego dokona potrzebny jest tej ekipie Prezydent z ich liberalnego obozu, kt鏎y nie zablokuje tych szalonych pomys堯w - dodano w stanowisku.

Dalej zwi您kowcy pytaj czy mo積a popiera w wyborach prezydenckich kandydata libera堯w, kt鏎zy zamierzaj w najbli窺zym czasie m.in. znie嗆 obowi您ek zapewnienia pracownikowi dnia wolnego za 鈍i皻o przypadaj帷e w sobot, zlikwidowa "urlop na 膨danie", wyd逝篡 wiek emerytalny, obni篡 z 4 na 2 lata okres ochronny przed emerytur, pozbawi pracownik闚 prawa wybierania swoich przedstawicieli do organ闚 sp馧ek oraz ograniczy mo磧iwo嗆 funkcjonowania organizacji zwi您kowych.

Wasz g這s mo瞠 mie decyduj帷e znaczenie dla trwa這軼i tysi璚y miejsc pracy w KGHM Polska Miedz S.A. i w tym regionie. Nie pozw鏊cie na to, 瞠by inni decydowali o Waszym losie. Id嬈ie 4 lipca do urn wyborczych i zag這sujcie za Polsk Miedzi - ko鎍zy sw鎩 apel Zwi您ek Zawodowy Pracownik闚 Przemys逝 Miedziowego.

Micha Warecki

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

1 sierpnia:

1930 - Urodzi si Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, tw鏎ca teorii w豉dzy symbolicznej.

1933 - Urodzi si Antonio Negri, w這ski filozof marksistowski i pisarz polityczny. Przez wiele lat wi瞛iony. Wsp馧autor (z M. Hardtem) ksi捫ki "Imperium" (2000), autor "Multitude" (2004) i "Rzecz-pospolitej" (2009).

1944 - Wybuch Powstania Warszawskiego. Pierwsz jednostk wojskow, kt鏎a podj窸a walk jest 穎liborski batalion OW PPS im. J. D帳rowskiego.

1944 - Poleg W這dzimierz Kaczanowski, przewodnicz帷y Komitetu Wykonawczego Zwi您ku Niezale積ej M這dzie篡 Socjalistycznej, komendant g堯wny Socjalistycznej Organizacji Bojowej.

1960 - Dahomej (obecnie Benin) proklamowa niepodleg這嗆.

2009 - Zmar豉 Corazon Cojuangco Aquino, filipi雟ka polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. By豉 pierwsz kobiet-prezydentem w historii Azji.