Niemcy wprowadzają zakaz zoofilii

[2012-11-28 15:12:29]

14 grudnia Bundstag ma przegłosować prawo, zgodnie z którym zwierzęta nie powinny być wykorzystywane dla osobistych aktywności seksualnych ani udostępniane osobom trzecim dla aktywności seksualnych… i w ten sposób zmuszane do zachowania się w sposób, który jest nieodpowiedni dla ich gatunków. Jeżeli nowa ustawa przejdzie, to zoofilia, która w Niemczech od 1969 roku jest legalna, zostanie zakazana.

Aktywiści praw zwierząt z zadowoleniem przyjmują zapowiedź delegalizacji, ale podkreślają, że jest ona używana do odwracania uwagi od bardziej rozpowszechnionych i polnych problemów związanych z prawami zwierząt. Ilse Aigner, ministrze rolnictwa z centroprawicowego rządu Angeli Merkel, stawia się zarzut, że podjęła walkę z sodomią po to, aby udobruchać aktywistów, którzy domagają się regulacji w przemyśle hodowlanym, a konkretnie zakazu obcinania świniom ogonów, kastracji prosiaków i piętnowania koni bez znieczulenia.

Michel Kiok, 52-letni bibliotekarz z Monachium, który żyje ze swoim ośmioipółletnim owczarkiem alzackim Cessie, w czymś, co określa jako związek, powiedział dziennikowi „The Guardian”, że zoofile zostali złożeni na ołtarzu leniwego kompromisu. Wyjaśnił: Nie mamy nic wspólnego z ludźmi, którzy wykorzystują zwierzęta. Chcemy dla nich tego, co najlepsze. Nie może być tak, że obustronnie zadawalający kontakt seksualny pomiędzy człowiekiem a zwierzęciem jest zakazywany, ponieważ jest niekorzystny dla gatunków, a znęcanie się nad zwierzętami w przemyśle rolniczym trwa nadal.

Kiok powiedział, że aktywiści grozili mu odebraniem psa, a nawet śmiercią. Ogłosili na Facebooku, że mają adresy 800 zoofili i będą starać się o odebranie im zwierząt.

Szacuje się, że w Niemczech jest około 100 tysięcy zoofili, jednak społeczna dezaprobata sprawia, że do grupy Zaangażowania Zoofili na rzecz Tolerancji i Informacji, którego prezesem jest Kiok, należy jedynie około stu z nich.

11 maja:

1902 - Urodził się Alexandre Kojève, właśc. Aleksandr Kożewnikow, francuski filozof pochodzenia rosyjskiego, którego seminarium o Heglu ukształtowało kolejne pokolenia lewicujących, francuskich filozofów.

1914 - Zmarł Daniel De Leon, amerykański działacz socjalistyczny.

1919 - Zjazd spółdzielni robotniczych w Warszawie powołał Związek Robotniczych Stowarzyszeń Spółdzielczych.

1930 - Wybory do Sejmu Śląskiego II kadencji; sukces ugrupowań niemieckich; PPS - 4 mandaty, komuniści - 2.

1967 - W Grecji Andreas Papandreu został uwięziony przez reżim czarnych pułkowników.

1983 - Odbył się "dzień narodowego protestu" w Chile – pokojowa demonstracja przeciw reżimowi wojskowemu gen. Augusto Pinocheta i na rzecz swobód obywatelskich.

1993 - W wyniku pożaru w fabryce na przedmieściach Bangkoku śmierć poniosło 240 pracowników.

2019 - Na YouTube odbyła się premiera filmu dokumentalnego Tylko nie mów nikomu w reżyserii Tomasza Sekielskiego