Razem: Nowa partia na lewicy

[2015-03-23 15:54:34]

Powstaje nowa lewicowa partia. Razem, bo tak brzmi jej nazwa, zbiera na razie członków, ale w internecie udostępnia już zarys swojego programu. By móc zarejestrować formację, potrzeba będzie 1000 podpisów z poparciem.

Wśród inicjatorów powstania Razem są osoby znane dotychczas z działalności w innych partiach i organizacjach lewicowych: Partii Zieloni, Polskiej Partii Socjalistycznej czy Młodych Socjalistów. Animatorkami i animatorami partii w regionach są np. Justyna Samolińska, była dziennikarka "Dziennika Trybuna" (mazowieckie), Marcelina Zawisza, kandydująca w zeszłym roku do Europarlamentu z ramienia Partii Zieloni (śląskie) czy Mateusz Mirys, członek władz krajowych Młodych Socjalistów i również kandydat do PE (łódzkie). W grupie inicjatywnej znaleźli się również znani m.in. z tych łamów redaktorzy lewica.pl: Bartosz Nowaczyk i Waldemar Chamala. - W ciągu kilku pierwszych dni zgłosiło się do nas ponad 250 osób, w tym wiele, które angażuje się politycznie po raz pierwszy - powiedział lewica.pl Maciej Konieczny, kolejny ze współtwórców partii.

Partia powstała na bazie apelu "Razem damy radę", w którym przedstawiciele różnych grup i środowisk lewicowych, zwracali się do sił polskiej lewicy społecznej o współdziałanie i wystawienie jednej listy wyborczej w jesiennych wyborach parlamentarnych. W zeszłym tygodniu ruszyła strona internetowa razemdamyrade.com, na której znaleźć można zarys programu ugrupowania. Znajdują się w nim m.in. postulaty opodatkowania najbogatszych i wielkich korporacji, likwidacji umów śmieciowych, państwowego budownictwa mieszkań na wynajem, zmniejszenia przywilejów rządzących, aktywnej polityki gospodarczej państwa oraz zawetowania negocjowanego przez UE i USA porozumienia handlowego TTIP.

- Mamy już za sobą pierwsze spotkania Razem w Warszawie i Łodzi. Niebawem ruszają Poznań, Kraków, Wrocław, Katowice, Rzeszów, Gdańsk i Bielsko-Biała - powiedział lewica.pl Konieczny.

Inicjatorzy liczą, że szybko zbiorą wymagane 1000 podpisów. A w najśmielszych scenariuszach wyrażają nadzieję, że może jeszcze 1 Maja tego roku uda im się zorganizować pierwszy kongres nowego ugrupowania.

Grafika: fb.com/partiarazem

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.