Hiszpania: PSOE wygrywa, Vox - trzecią siłą (akt.)

[2019-11-10 19:46:35]

Hiszpańska Socjalistyczna Partia Robotnicza (PSOE) ponownie zwyciężyła w kolejnych w tym roku, przedterminowych wyborach parlamentarnych.

Po przeliczeniu wszystkich głosów ogłoszono, że PSOE uzyskała 28,0 proc. poparcia i 120 mandatów, podczas gdy konserwatyści z Partii Ludowej (PP) 20,8 proc. i 88 mandatów w 350-osobowych Kortezach.

Trzecie miejsce zdobyła skrajnie prawicowa partia Vox - aż 15,1 proc. i 52 mandaty. Kolejne miejsca zajęli: lewicowcy z Unidos Podemos - 12,8 proc. i 35 mandatów, liberałowie z partii Ciudadanos - 6,8 proc. i 10 mandatów, lewicowe Más País - 2,3 proc. i 3 mandaty, zaś wszyscy pozostali - 11,3 proc., w tym Republikańska Lewica Katalonii (ERC-S) - 13 mandatów.

Frekwencja wyniosła 69,87 proc.

wch

fot. Waldemar Chamala

1 sierpnia:

1930 - Urodził się Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

1933 - Urodził się Antonio Negri, włoski filozof marksistowski i pisarz polityczny. Przez wiele lat więziony. Współautor (z M. Hardtem) książki "Imperium" (2000), autor "Multitude" (2004) i "Rzecz-pospolitej" (2009).

1944 - Wybuch Powstania Warszawskiego. Pierwszą jednostką wojskową, która podjęła walkę jest żoliborski batalion OW PPS im. J. Dąbrowskiego.

1944 - Poległ Włodzimierz Kaczanowski, przewodniczący Komitetu Wykonawczego Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej, komendant główny Socjalistycznej Organizacji Bojowej.

1960 - Dahomej (obecnie Benin) proklamował niepodległość.

2009 - Zmarła Corazon Cojuangco Aquino, filipińska polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. Była pierwszą kobietą-prezydentem w historii Azji.