Powsta豉 komisja m這dych Zwi您kowej Alternatywy

[2020-10-05 00:49:59]

Uchwa陰 zarz康u Zwi您kowej Alternatywy powsta豉 Komisja M這dych zwi您ku.

Komisja M這dych Zwi您kowej Alternatywy to organizacja m這dzie穎wa, kt鏎ej celem jest rozpowszechnianie idei zwi您k闚 zawodowych i solidarno軼i pracowniczej. Powsta豉 ona dzi瘯i inicjatywie os鏏 pracuj帷ych, z kt鏎ych wiele dzia豉這 wcze郾iej w 鈔odowiskach lewicy parlamentarnej oraz na orbicie r騜nych central zwi您kowych. U鄉ieciowienie, elastyczno嗆 oraz niepewno嗆 zatrudnienia, jak i brak pe軟ego zaanga穎wania dotychczas dzia豉j帷ych zwi您k闚 zawodowych w polsk debat publiczn, by造 powodami utworzenia odr瑿nej komisji w ramach naszego zwi您ku.

Za這瞠niem Komisji jest reprezentowanie g這su m這dych pracownik闚 i zwi您kowc闚. Celem organizacji jest tworzenie nowej przestrzeni dzia豉nia dla os鏏 dopiero wchodz帷ych na dzisiejszy dziki i rozregulowany rynek pracy. Komisja M這dych b璠zie miejscem dyskusji o gospodarce, roli pracownik闚 i zwi您k闚 zawodowych. Nasi dzia豉cze oraz nasze dzia豉czki b璠 prowadzi szkolenia z wiedzy o dzia豉niu rynku pracy, taktykach i strategiach walki pracowniczej.

Aktywno嗆 Komisji M這dych nie b璠zie mia豉 jednak charakteru tylko edukacyjnego, swoim codziennym dzia豉niem b璠zie ona wspiera inicjatywy podejmowane przez Zwi您kow Alternatyw, oraz podmioty w niej uczestnicz帷e. B璠zie ona organizowa demonstracje propracownicze, pikiety, happeningi, akcje solidarno軼iowe. Cz這nkowie komisji m這dych bior mi璠zy innymi udzia w protestach przeciwko nominacji Przemys豉wa Czarnka na ministra edukacji i nauki. Zwi您ek b璠zie te organizowa dla nich szkolenia z zakresu prawa pracy.

Przewodnicz帷ym Komisji M這dych Zwi您kowej Alternatywy zosta Wojciech υbodzi雟ki, a w zarz康zie nowej organizacji m這dzie穎wej s te Mateusz Jurewicz, Nadia Oleszczuk i Karolina Kulpa.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Do嗆 wysiedle i czystek etnicznych! Do嗆 terroryzowania Palesty鎍zyk闚!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

15 maja:

1811 - Paragwaj og這si niepodleg這嗆.

1848 - Podczas rewolucji lutowej w Pary簑 odby豉 si demonstracja na rzecz niepodleg這軼i Polski.

1903 - W Warszawie urodzi si Edward Bugajski, dzia豉cz socjalistyczny, dzia豉cz ruchu esperantyst闚.

1911 - S康 Najwy窺zy USA, zgodnie z ustaw antymonopolow, nakaza podzia mi璠zynarodowej korporacji Standard Oil Johna D. Rockefellera.

1918 - Pora磬 komunist闚 zako鎍zy豉 si wojna domowa w Finlandii.

1932 - W Piotrkowie swe obrady rozpocz掖 III Zjazd OM TUR. Delegaci wypowiedzieli si za samodzielno軼i organizacji m這dzie篡 robotniczej i rozszerzeniem jej dzia豉lno軼i politycznej.

1991 - 丼ith Cresson z Partii Socjalistycznej jako pierwsza kobieta stan窸a na czele francuskiego rz康u.

1997 - 22 lata po zako鎍zeniu wojny w Laosie, USA przyzna造 si oficjalnie do brania w niej udzia逝, czemu dot康 zaprzecza造.

2006 - Giorgio Napolitano (Demokraci Lewicy) obj掖 urz康 prezydenta W這ch.

2011 - W Hiszpanii powsta ruch Oburzonych.

2012 - Fran蔞is Hollande zosta zaprzysi篹ony na urz康 prezydenta Francji.

2015 - Za這穎no nieformalny ruch Wolno嗆 i R闚no嗆.