Stanowisko Redakcji "Bez Dogmatu" w sprawie wyroku Trybunału Konstytucyjnego

[2020-10-25 12:15:52]

Gdyby nie zakaz aborcji, nie byłoby nas tutaj. „Bez Dogmatu” powstało w 1993 r. po to, by walczyć z nowo wprowadzonym zakazem aborcji. Ten zakaz, który nazwano „kompromisem aborcyjnym”, jawił się nam jako barbarzyństwo. Podobnie uważała zresztą wtedy większość Polaków i Polek. A jednak zakaz ten przetrwał 27 lat tylko po to, by barbarzyństwo zastąpione zostało instytucjonalnym sadyzmem. Przez wszystkie te lata domagaliśmy się prawa do bezpiecznej aborcji w każdym numerze, do znudzenia i jeszcze raz. Dobrze pamiętamy ekumenicznych moralistów z „Gazety Wyborczej” kupczących prawami kobiet; szanownych profesorów Zolla i Rzeplińskiego zwalczających te prawa w togach; Leszka Millera, który złożył je na ołtarzu europejskiego porozumienia z Kościołem; lewicowych publicystów od „niestraszenia PiS-em”; liberałów zawsze usłużnych wobec kleru. Owszem, oskarżamy Was wszystkich i każdego z osobna. Ale to teraz nie ma znaczenia. Nawróćcie się. Prawo kobiet do kontroli nad ciałem powinno stać się brzegowym postulatem wszystkich sił demokratycznych występujących przeciw fundamentalistycznej dyktaturze. Nie ma już nic do stracenia, bo nie ma się dokąd cofnąć. Tak jak pierwszy zakaz aborcji był grzechem pierworodnym polskiej demokracji, tak zakaz drugi jest jej żałobnym trenem. Point de reveries Monsieurs et Dammes! Rządzi nami grupa zdolnych do wszystkiego łajdaków.

Redakcja "Bez Dogmatu"

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

15 maja:

1811 - Paragwaj ogłosił niepodległość.

1848 - Podczas rewolucji lutowej w Paryżu odbyła się demonstracja na rzecz niepodległości Polski.

1903 - W Warszawie urodził się Edward Bugajski, działacz socjalistyczny, działacz ruchu esperantystów.

1911 - Sąd Najwyższy USA, zgodnie z ustawą antymonopolową, nakazał podział międzynarodowej korporacji Standard Oil Johna D. Rockefellera.

1918 - Porażką komunistów zakończyła się wojna domowa w Finlandii.

1932 - W Piotrkowie swe obrady rozpoczął III Zjazd OM TUR. Delegaci wypowiedzieli się za samodzielnością organizacji młodzieży robotniczej i rozszerzeniem jej działalności politycznej.

1991 - Édith Cresson z Partii Socjalistycznej jako pierwsza kobieta stanęła na czele francuskiego rządu.

1997 - 22 lata po zakończeniu wojny w Laosie, USA przyznały się oficjalnie do brania w niej udziału, czemu dotąd zaprzeczały.

2006 - Giorgio Napolitano (Demokraci Lewicy) objął urząd prezydenta Włoch.

2011 - W Hiszpanii powstał ruch Oburzonych.

2012 - François Hollande został zaprzysiężony na urząd prezydenta Francji.

2015 - Założono nieformalny ruch Wolność i Równość.