Związkowa Alternatywa powiadamia prokuraturę odnośnie działania spółki córki PLL LOT

[2020-12-02 23:47:10]

Zarząd Związku Zawodowego Związkowa Alternatywa skierował do Prokuratury Rejonowej Warszawa Ochota powiadomienie o wykroczeniu popełnionym przez osoby prowadzące działalność gospodarczą w ramach LOT CREW Sp. z o.o. W piśmie podpisanym przez Piotra Szumlewicza i Monikę Żelazik czytamy o wykroczeniu polegającym na prowadzeniu regulowanej działalności gospodarczej bez wymaganego zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wpisu do rejestru działalności regulowanej lub bez wymaganej koncesji albo zezwolenia.

Brak stosownej rejestracji jest wykroczeniem określonym w art. 121 ust. 1 o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, a ponadto wykonywanie działalności gospodarczej bez wymaganego zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wpisu do rejestru działalności regulowanej lub bez wymaganej koncesji albo zezwolenia, podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny. Z posiadanych przez związek informacji wynika, iż osoby kierujące ww. podmiotem nie dokonały obowiązku stosownej rejestracji prowadzonej działalności.

LOT CREW to spółka córka PLL LOT, która zajmuje się rejestracją kapitanów na samozatrudnieniu. Związkowcy od wielu miesięcy krytykują nie tylko funkcjonowanie LOT CREW, ale twierdzą też, że zatrudnianie nieetatowe w sytuacji, gdy są spełnione wszystkie warunki pracy na etat, jest sprzeczne z prawem.

AM

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

15 maja:

1811 - Paragwaj ogłosił niepodległość.

1848 - Podczas rewolucji lutowej w Paryżu odbyła się demonstracja na rzecz niepodległości Polski.

1903 - W Warszawie urodził się Edward Bugajski, działacz socjalistyczny, działacz ruchu esperantystów.

1911 - Sąd Najwyższy USA, zgodnie z ustawą antymonopolową, nakazał podział międzynarodowej korporacji Standard Oil Johna D. Rockefellera.

1918 - Porażką komunistów zakończyła się wojna domowa w Finlandii.

1932 - W Piotrkowie swe obrady rozpoczął III Zjazd OM TUR. Delegaci wypowiedzieli się za samodzielnością organizacji młodzieży robotniczej i rozszerzeniem jej działalności politycznej.

1991 - Édith Cresson z Partii Socjalistycznej jako pierwsza kobieta stanęła na czele francuskiego rządu.

1997 - 22 lata po zakończeniu wojny w Laosie, USA przyznały się oficjalnie do brania w niej udziału, czemu dotąd zaprzeczały.

2006 - Giorgio Napolitano (Demokraci Lewicy) objął urząd prezydenta Włoch.

2011 - W Hiszpanii powstał ruch Oburzonych.

2012 - François Hollande został zaprzysiężony na urząd prezydenta Francji.

2015 - Założono nieformalny ruch Wolność i Równość.