Znaczne różnice w poziomie energii odnawialnej między krajami należącymi do UE

[2020-12-28 01:55:38]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące udziału energii odnawialnej w całości zużywanej energii w krajach należących do Unii Europejskiej w 2019 r.

W całej UE energia odnawialna w 2019 r. stanowiła 19,7% całej zużywanej energii, czyli o 5,3 pkt proc. więcej niż w 2010 r. i o 0,8 pkt proc. więcej niż w 2018 r. Z raportu wynika, że od 2010 r. do 2019 r. udział źródeł odnawialnych w końcowym zużyciu energii brutto wzrósł we wszystkich państwach członkowskich UE poza Węgrami, a w porównaniu z 2018 r. wzrost nastąpił w 23 krajach.

Największy udział energii ze źródeł odnawialnych w ostatecznym zużyciu energii w 2019 roku był w Szwecji – 56,4%, w Finlandii – 43,1%, na Łotwie – 41,0%, w Danii – 37,2% i w Austrii – 33,6%, a najniższy w Luksemburgu – 7,0%, na Malcie – 8,5%, w Holandii – 8,8%, w Belgii – 9,9%, w Irlandii – 12,0% i w Polsce – 12,2%.

Bardzo duży udział energii odnawialnej mają nienależące do UE Islandia – 78,2% i Norwegia – 73,7%.

Celem przyjętym przez kraje członkowskie jest zużycie energii odnawialnej na poziomie 20% do 2020 r. dla całej UE, przy czym dla różnych państw zostały przyjęte różne cele. Póki co założone cele zrealizowało 14 krajów: Szwecja, Finlandia, Łotwa, Dania, Estonia, Chorwacja, Litwa, Rumunia, Bułgaria, Grecja, Czechy, Włochy, Słowacja i Cypr. Cztery kraje zbliżają się do swoich celów: Węgry, Austria i Portugalia (o 0,4 pkt proc.) i Niemcy (o 0,6). Najdalej od realizacji celów krajowych są Francja (5,8 pkt proc.), Holandia (5,2), Irlandia i Luksemburg (oba 4,0). Polsce brakuje 2,8 pkt proc. do celu krajowego, który wynosi 15%.

Piotr Szumlewicz

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

15 maja:

1811 - Paragwaj ogłosił niepodległość.

1848 - Podczas rewolucji lutowej w Paryżu odbyła się demonstracja na rzecz niepodległości Polski.

1903 - W Warszawie urodził się Edward Bugajski, działacz socjalistyczny, działacz ruchu esperantystów.

1911 - Sąd Najwyższy USA, zgodnie z ustawą antymonopolową, nakazał podział międzynarodowej korporacji Standard Oil Johna D. Rockefellera.

1918 - Porażką komunistów zakończyła się wojna domowa w Finlandii.

1932 - W Piotrkowie swe obrady rozpoczął III Zjazd OM TUR. Delegaci wypowiedzieli się za samodzielnością organizacji młodzieży robotniczej i rozszerzeniem jej działalności politycznej.

1991 - Édith Cresson z Partii Socjalistycznej jako pierwsza kobieta stanęła na czele francuskiego rządu.

1997 - 22 lata po zakończeniu wojny w Laosie, USA przyznały się oficjalnie do brania w niej udziału, czemu dotąd zaprzeczały.

2006 - Giorgio Napolitano (Demokraci Lewicy) objął urząd prezydenta Włoch.

2011 - W Hiszpanii powstał ruch Oburzonych.

2012 - François Hollande został zaprzysiężony na urząd prezydenta Francji.

2015 - Założono nieformalny ruch Wolność i Równość.