Niemcy: Wybory w Turyngii przełożone z powodu COVID-19

[2021-01-18 16:19:11]

Liderzy Die Linke, CDU, SPD i Zielonych w Turyngii porozumieli się w sprawie przełożenia zaplanowanych na 25 kwietnia przedterminowych wyborów do Landtagu. Nowy termin wyborów wyznaczono na 26 września. Data ta pokrywa się z terminem wyborów do Bundestagu.

Powodem zmiany terminu wyborów jest trudna sytuacja pandemiczna w Turyngii. 13 stycznia w tym niewielkim, nieco ponad dwumilionowym landzie odnotowano aż 1104 nowe przypadki osób zakażonych koronawirusem. Tygodniowy wskaźnik nowych zakażeń w przeliczeniu na 100 tys. mieszkańców sięgnął 310 i był najwyższy spośród wskaźników dla wszystkich niemieckich landów.

Od marca 2020 r. w Turyngii rządzi koalicja mniejszościowa Die Linke-SPD-Zieloni pod kierunkiem premiera Bodo Ramelowa (Die Linke). Zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami partii koalicyjnych oraz CDU przedterminowe wybory do Landtagu miały się odbyć w kwietniu 2021 r.

pk, wch

na zdjęciu siedziba Landtagu w Erfurcie, fot. Michael Sander, Wikimedia Commons

1 sierpnia:

1930 - Urodził się Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

1933 - Urodził się Antonio Negri, włoski filozof marksistowski i pisarz polityczny. Przez wiele lat więziony. Współautor (z M. Hardtem) książki "Imperium" (2000), autor "Multitude" (2004) i "Rzecz-pospolitej" (2009).

1944 - Wybuch Powstania Warszawskiego. Pierwszą jednostką wojskową, która podjęła walkę jest żoliborski batalion OW PPS im. J. Dąbrowskiego.

1944 - Poległ Włodzimierz Kaczanowski, przewodniczący Komitetu Wykonawczego Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej, komendant główny Socjalistycznej Organizacji Bojowej.

1960 - Dahomej (obecnie Benin) proklamował niepodległość.

2009 - Zmarła Corazon Cojuangco Aquino, filipińska polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. Była pierwszą kobietą-prezydentem w historii Azji.