Koronawirus i szczepienia w Polsce (stan na 27.02.2021)

[2021-02-06 12:14:03]

12 100 – taką liczbę zakażeń wykryły służby w Polsce w ciągu ostatnich 24 godzin. Zmarły 303 zakażone osoby - podało Ministerstwo Zdrowia.

Nowe przypadki zakażeń dotyczą województw:mazowieckiego (2272), śląskiego (1272), pomorskiego (1050), warmińsko-mazurskiego (943), wielkopolskiego (936), dolnośląskiego (799), łódzkiego (710), kujawsko-pomorskiego (708), podkarpackiego (684), małopolskiego (629), zachodniopomorskiego (455), lubelskiego (408), lubuskiego (383), podlaskiego (327), świętokrzyskiego (269), opolskiego (120). 135 zakażeń to dane bez wskazania adresu, które zostaną uzupełnione przez inspekcję sanitarną.

Łączna liczba potwierdzonych przypadków to 1 673 252. Zmarło w sumie 43 094 osób zakażonych.

Ministerstwo Zdrowia podało, że w całym kraju zajęte było 14 371 łóżek przeznaczonych dla chorych z COVID-19 oraz 1 446 respiratorów. 191 595 osób przebywało na kwarantannie.

W Polsce wykonano dotąd 3 269 812 szczepień przeciw COVID-19, z tego ponad milion drugą dawką. W ciągu ostatniej doby wykonano 99 686 szczepienia.

12 lutego rozpoczęły się szczepienia przeciw COVID-19 dla nauczycieli, w pierwszej kolejności dla tych, którzy obecnie pracują stacjonarnie, czyli m.in. w przedszkolach, klasach I-III szkół podstawowych, szkołach specjalnych, a także dla pracowników żłobków.

Szczepienia będą prowadzone w szpitalach węzłowych i w wyznaczonych przez NFZ punktach. Większość nauczycieli otrzyma preparat firmy AstraZeneca.

Minister Zdrowia zalecił stosowanie szczepionki AstraZeneca u osób urodzonych w roku 1956 oraz młodszych w schemacie dwudawkowym przy zachowaniu odstępu 10-12 tygodni.

wch

8 maja:

1921 - W Szwecji zniesiono karę śmierci.

1922 - Obradujący w Warszawie Zjazd Związków Akademickiej Młodzieży Socjalistycznej powołał do życia Związek Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej (ZNMS).

1930 - Zmarł Stanisław Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1933 - Mahatma Gandhi rozpoczął 21-dniową głodówkę, by zaprotestować przeciwko polityce brytyjskiej w Indiach.

1943 - Popełnił samobójstwo Mordechaj Anielewicz, jeden z przywódców powstania w getcie warszawskim.

1988 - W II turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 54% głosów.

2010 - Laura Chinchilla z socjaldemokratycznej Partii Wyzwolenia Narodowego (PLN) została pierwszą kobietą na stanowisku prezydenta Kostaryki.