Indie: Kolejne protesty rolników

[2021-02-06 23:03:20]

Tysiące rolników zablokowało w sobotę drogi i autostrady w wielu stanach Indii w proteście przeciwko ustawom liberalizującym rynek rolny.

Protestujący rozpoczęli okupację dróg w całym kraju w południe czasu lokalnego, zastawiając je traktorami, namiotami i kamieniami. Największe nasilenie miały akcje w stanie Pendżab w północno-zachodniej części kraju. Blokady trwały trzy godziny i przebiegły spokojnie.

Sobotnie demonstracje to kolejna faza trwającego od miesięcy protestu rolników przeciwko uchwalonym w zeszłym roku trzem ustawom liberalizującym rynek rolny i kończącym z praktyką państwowego skupu produktów rolnych, który dla uboższych rolników stanowił kluczowe wsparcie. Reformy ułatwią dostęp do tego rynku wielkim korporacjom.

Protesty indyjskich rolników przyciągnęły uwagę obserwatorów na całym świecie. Poparły je m.in. piosenkarka Rihanna i Greta Thunberg, co wywołało ostre reakcje indyjskich władz oraz tamtejszych celebrytów.

Yogendra Yadav, jeden z liderów protestu, napisał na Twitterze: Dziś wsparcie całego społeczeństwa jest z rolnikami. Zwycięstwo jest pewne.

wch

na zdjęciu blokada drogi na granicy stanów Radżastan i Haryana, fot. Twitter ANI

16 czerwca:

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - Wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu, 14-letnim George'u Stinneyu, pochodzącym z ubogiej, czarnej rodziny. W 2014 sąd uznał, że został skazany niesłusznie i nie zapewniono mu podstawowych praw.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.