ONZ wzywa do zniesienia sankcji wobec Wenezueli

[2021-02-13 19:55:27]

Po 12-dniowej wizycie w Wenezueli, Alena Douhan, specjalna sprawozdawczyni ONZ ds. sankcji, we wstępnym raporcie zaleciła ich zniesienie i przyznanie władzom tego kraju dostępu do zamrożonych funduszy.

Aktywa Wenezueli, wynoszące 6 mld dolarów, pozostają zamrożone w bankach w USA, Wielkiej Brytanii i Portugalii.

Jednostronne sankcje nakładane przez Stany Zjednoczone, Unię Europejską i inne kraje zaostrzyły wspomniane nieszczęścia w Wenezueli - powiedziała Douhan.

Od marca 2015 r., kiedy administracja Baracka Obamy ogłosiła Wenezuelę „niezwykłym i nadzwyczajnym zagrożeniem dla bezpieczeństwa narodowego”, kraj ten został objęty jednymi z najsurowszych sankcji na świecie. Sankcje te wymierzone są w przemysł naftowy Wenezueli, odcinając tym samym jej główne źródło dochodów.

W raporcie opracowanym przez Centre for Economic and Policy Research (CEPR) oszacowano, że w latach 2017-18 sankcje USA przyczyniły się do śmierci 40 tys. Wenezuelczyków .

W-24, wch

na zdjęciu Alena Douhan, fot. ohchr.org

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.