Polska Partia Pracy: Nie dla płatnych studiów

[2005-09-21 15:52:11]

Lider Polskiej Partii Pracy, Daniel Podrzycki, wydał stanowisko w którym stanowczo sprzeciwia się planom wprowadzenia odpłatności za studia, przyjętym przez rząd w "Strategii edukacyjnej na lata 2007-2013".

W liście czytamy: "Bezpłatne studia są jedyną szansą dla szerokich rzesz mniej zamożnej młodzieży na wykształcenie i znalezienie dla siebie miejsca na rynku pracy. Zablokowanie mniej zamożnym dostępu do edukacji spowoduje spotęgowanie zjawisk dziedziczenia biedy i wykluczenia społecznego. Jest nie tylko sprzeczne z zasadami sprawiedliwości społecznej, ale również szkodliwe dla Polski, której przyszłość w Zjednoczonej Europie zależy w ogromniej mierze od poziomu wykształcenia młodzieży".

Przewodniczący PPP przypomina także, że artykuł 70 Konstytucji RP stanowi, że nauka w szkołach publicznych jest bezpłatna.

Szymon Martys

20 czerwca:

1929 - Urodził się Jean Baudrillard, francuski socjolog i filozof kultury. Był jednym z inicjatorów nurtu postmodernistycznego w teorii społecznej oraz radykalnym krytykiem współczesnego społeczeństwa i kultury.

1930 - Wybrano Tymczasowy Komitet Wykonawczy Centrolewu w składzie: Mieczysław Niedziałkowski, Stanisław Wrona, Michał Róg, Władysław Kiernik, Wacław Bitner, Adam Chądzyński.

1936 - Kraków: Zorganizowane przez Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego (TUR) Dni Kultury Robotniczej z udziałem TUR z ok. 100 miejscowości.

1937 - Andreu Nin, kataloński socjalista, lider POUM został zamordowany przez stalinistów.

1940 - Urodził się Eugen Drewermann, niemiecki teolog, psychoterapeuta, pisarz. Krytyk Kościoła katolickiego. Autor m.in. książki "Kler. Psychologia ideału"