Powstała Koalicja Przeciw Młodzieży Wszechpolskiej

[2005-09-22 00:54:15]

Powstała Koalicja Przeciw Młodzieży Wszechpolskiej – nieformalne porozumienie kilku lewicowych organizacji, które jak powiedział Maciej Wieczorkowski, będą dążyły do wyeliminowania MW z publicznej debaty. Koalicję tworzą m.in. Pracownicza Demokracja, Porozumienie Kobiet 8 Marca, stowarzyszenie Nigdy Więcej, Młodzi Socjaliści, Unia Lewicy III RP i sztab wyborczy prof. Marii Szyszkowskiej.

Andrzej Żebrowski z Pracowniczej Demokracji nazwał młodzieżówkę Ligi Polskich Rodzin wylęgarnią faszyzmu, dodając że trzeba uświadomić społeczeństwo, iż oddając głos na tę partię, popierają skrajnie prawicowych bojówkarzy.

Maciej Wieczorkowski z Unii Lewicy III RP podkreślił, że działalność MW stanowi poważne zagrożenie dla demokracji, dlatego też trzeba wprowadzić w życie zasadę "Zero tolerancji dla nietolerancji". W podobnym tonie wypowiadał się Jacek Purski ze stowarzyszenia Nigdy Więcej który stwierdził, że każdy marsz działaczy MW spotka się z kontrmanifestacją sformowaną przez uczestników Koalicji.

Przed budynkiem, w którym odbywała się konferencja prasowa Koalicji zebrała się grupa członków MW, którzy usiłowali zakłócić to wydarzenie. Nie doszło jednak do rękoczynów.

Każdy, kto popiera akcję, może otrzymać vlepkę kampanii. Wystarczy wysłać e-maila na adres: anty_mw@o2.pl

Bartosz Machalica

20 czerwca:

1929 - Urodził się Jean Baudrillard, francuski socjolog i filozof kultury. Był jednym z inicjatorów nurtu postmodernistycznego w teorii społecznej oraz radykalnym krytykiem współczesnego społeczeństwa i kultury.

1930 - Wybrano Tymczasowy Komitet Wykonawczy Centrolewu w składzie: Mieczysław Niedziałkowski, Stanisław Wrona, Michał Róg, Władysław Kiernik, Wacław Bitner, Adam Chądzyński.

1936 - Kraków: Zorganizowane przez Towarzystwo Uniwersytetu Robotniczego (TUR) Dni Kultury Robotniczej z udziałem TUR z ok. 100 miejscowości.

1937 - Andreu Nin, kataloński socjalista, lider POUM został zamordowany przez stalinistów.

1940 - Urodził się Eugen Drewermann, niemiecki teolog, psychoterapeuta, pisarz. Krytyk Kościoła katolickiego. Autor m.in. książki "Kler. Psychologia ideału"